Aamuisin lehtiä lukiessani törmään uutiseen väkivallasta ja yleensä lapsi on osallisena, kun kyseessä on perheväkivalta. Mitkä ovat väkivallan vaikutukset lapsen elämään? Lapsi on aina uhri, olipa hän suoran väkivallan kohteena tai sivustaseuraajana. Väkivalta vaurioittaa lapsen kehitystä ja opettaa olemaan varuillaan, lapsen on vaikea luottaa aikuisiin. Lapsella on oikeus saada hyvää ja tehokasta hoitoa oikeaan aikaan. Palvelujen tulee toteutua lapsilähtöisesti ja lasta on kuunneltava. Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen lapsuuteen, myös lapsilla, joiden vanhemmilla ei ole voimia eikä mahdollisuuksia huolehtia lastensa hyvinvoinnista. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Palvelujärjestelmän on tuettava lasta ja perhettä varhaisessa vaiheessa. Lasten ja nuorten kanssa toimivien tahojen yhteistyötä täytyy tehostaa. Toiminnan täytyy tukea ja turvata lapsen kasvua ja kehitystä sekä lisätä lapsen ja perheen voimavaroja ja elämänhallintaa.  Näin edistetään lasten ja perheiden hyvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä. Henkilöstöä kouluttamalla voidaan levittää varhaisen tuen käytäntöjä ja tavoitteena tulee olla kehittämistyön ja sen tuotosten ankkuroiminen perustyöhön. Resurssien lisääminen lapsiperheiden kotipalveluun toisi apua syrjäytymisuhan alla oleville perheille ja lapsille. Nykyään vain noin 10 % perheväkivallasta tulee viranomaisten tietoon, se on aivan liian vähän.

 

Lastensuojelun saatavuus vaihtelee eri puolilla Suomea, lapset elävät eriarvoisessa asemassa. Lastensuojeluun on luotava seudullisia ja valtakunnallisia yhteistyörakenteita vahvistamaan lastensuojelun asemaa. Kuntakohtaiset erot ovat suuria, lastensuojelupolitiikkaa täytyy kehittää ja tehostaa.  Minkälaisia vaikutuksia lastensuojelutyöllä on lapsen elämään, siitä ei ole tarpeeksi tietoa. Riski- ja vaaraolosuhteissa elävä lapsi ei välttämättä saa tarvitsemaansa apua riittävän varhain. Ongelmat ja vaikeudet voivat kasaantua, vaikka lapsen ja perheen ulottuvilla on paljon erilaisia auttajia. Lapsilla on oikeus suojeluun ja huolenpitoon. Toivottavasti uusi lastensuojelulaki tuo korjauksen asiaan.

 

Irma Marttila

Uutispäivä Demari

31.5.2006