Lapsen oireisiin tulee puuttua ajoissa – miksi niin ei tehdä? Onko meillä lastensuojelussa, perheneuvolassa, päivähoidossa ja koulussa riittävät resurssit ja ammatillista osaamista, jotta osaamme tarpeeksi varhain puuttua lapsen ongelmiin ja auttaa vaikeuksissa olevaa lasta.

Opettajat, lastentarhanopettajat ja terveydenhoitajat ovat avainasemassa lasten hyvinvoinnin ja turvallisen elämän takaajina yhdessä vanhempien kanssa. Lastensuojelun rooli on tärkeä ja kaipaamme päivähoidon ja lastensuojelun yhteistyön tehostamista – näiden toimijoiden välimaastossa olisi tilaus perhetyöntekijälle, joka jalkautuisi päiväkoteihin tapaamaan vanhempia ja lapsia. Päivähoidon henkilöstön koulutuksessa ei ole satsattu lastensuojelullisiin asioihin.

Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lapsella on oikeus turvalliseen ja virikkeitä antavaan kasvuympäristöön, tasapainoiseen ja monipuoliseen kehitykseen, erityiseen huolenpitoon ja apuun sekä erityiseen suojeluun henkiseltä ja fyysiseltä hyväksikäytöltä. Näin ei kuitenkaan ole kaikkien kohdalla, Suomessa on jo pitkään ollut havaittavissa, että osalla lapsista ei mene hyvin.

Olen tyytyväinen, että Hesari otti 7.4.2007 tähän asiaan kantaa. Toivon, että tuleva hallitus ja kuntapäättäjät ottavat lasten asian pikaisesti haltuunsa. Hyvinvointiyhteiskuntaa mitataan sillä, miten se suhtautuu vanhuksiin ja lapsiin. Varhaisen syrjäytymisen hinta riippuu siitä millaisen arvon annamme ihmiselle – millaisen arvon yhteiskuntamme antaa lapselle?

Irma