Tiedote 29.5.2007- Eteenpäin välitä<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Torstaina 31.5.07 klo 16.00 -18.00 useat järjestöt yhdessä järjestävät mielenosoituksen eduskuntatalon portailla päivähoitomaksun nollaluokan poistoa vastaan. Kansanedustaja Tuula Haatainen on lupautunut käyttämään puheenvuoron n. 16.15. Päivähoitokeskustelu osoittaa, että hallitus johtaa maata epävarmoin ottein ja sen linjat ovat aivan sekaisin. Yhtenä päivänä kerrotaan toista ja toisena toista. Päätöksillään hallitus kyykyttää erityisesti pienituloisia perheitä ja yksinhuoltajaperheitä.

 

Kysymyksiä herättää mm.: 

- Kuka määrittää sosiaalisesti ongelmaiset perheet; tuleeko heidän olla lastensuojelun piirissä vai riittääkö oma ilmoitus? Päivähoitohan on usein ennalta ehkäisevää toimintaa, jotta lastensuojeluun ei tarvitsisi turvautua.

- Miten kohdellaan maahanmuuttajalapsia? Heidän integroimisessahan kaikkein tärkeintä on, että he ovat laajemmin tekemisissä ympäröivän yhteiskunnan kanssa. Tässä tärkeimpiä instituutioita ovat päiväkodit ja koulu. Hallitus on nyt lisäämässä maahanmuuttoa mutta vähentämässä integraatiota. Tällaisen politiikan jäljet muualla Euroopassa pelottavat.

 

Hallituksen esityksen perusfilosofia on se, että vanhempien jotka ovat kotona, tulisi hoitaa lapsensa myös kotona. Esitys rankaisee kuitenkin vain vähätuloisia ja köyhiä perheitä. Perheillä, joiden yhden huoltajan tulot ovat riittävät, säilyy mahdollisuus laittaa lapsensa päivähoitoon esityksen perusajattelun vastaisesti. Ainoa johtopäätös tästä on, että hallitus haluaa leimata ja nöyryyttää vähätuloisia kotitalouksia.

 

Ministeri Katainen on esittänyt STT:lle antamassa haastattelussa vähimmäismaksun suuruudeksi 20- 30 euroa. Näin hallitus ottaa 2-3-kertaisesti takaisin sen summan köyhiltä perheiltä, jonka se lapsilisinä sinne jakaa. Summa on muutenkin hämmästyttävän suuri kun otetaan huomioon, että alhaisin päivähoidon maksuluokka on nyt 18 euroa. Mitä sitten tapahtuu tälle alimmalle maksuluokalle 2-3-kertaistuuko sekin?

 

Nyt on tärkeää, että sosialidemokraattisina vaikuttajina ilmaisemme mielipiteemme selvästi: näpit irti subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta! Hallitus on näyttänyt karvansa: varakkaille lisäetuja, kun pienituloisten asemaa entisestään heikennetään. Lisätietoja: SDP:n ohjelmajohtaja Juha Eskelinen, puh. 040 575 2993, [email protected]