<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Helsingin Sosialidemokraattinen Naisyhdistys perustettiin 28.4.1920 Helsingin Työväentalolla ja toiminnan periaatteita ovat olleet yhteisvastuullisuus, rauhanaate ja tasa-arvon edistäminen. Aktiivisesta osallistumisesta kiitokset ahkerille jäsenille. Uusia voimia tarvitaan aina ja olet lämpimästi tervetullut joukkoomme! Lasten, naisten, perheiden, ikäihmisten ja maahanmuuttajien hyvinvoinnin edistäminen on meille tärkeää. Naiset ovat saaneet syntyessään erilaiset eväät elämäänsä varten, jokainen ihminen on arvokas ja ainutlaatuinen, sukupuoleen, ihonväriin, kieleen ja uskontoon katsomatta.

 

Demarien on saatava äänestäjien luottamus takaisin. Talkoisiin tarvitaan kaikki, eikä mitään järjestöä kannata vähätellä, kuten Sinikka Luja – Penttilä kirjoitti 20.6.07 Uutispäivä Demarissa. Eduskuntavaalit toivat meille todellisen tappion. Noin puolet ihmisistä oli aktiivisesti mukana, puolet jätti käyttämättä äänensä – ovatko he ajautumassa syrjään?  Miten äänestämättä jääneet saadaan osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja toimintaan, siinä on meille kaikille haastetta. Naisyhdistyksen blogi Punaruusut on avattu http://punaruusut.vuodatus.net/, haluamme ottaa kantaa yhteiskunnallisiin ilmiöihin ja käydä keskustelua ihmisten arjesta ja elämästä. Toivotamme kaikki riemumielin tervetulleeksi yhdistykseemme, emme ole esteenä uusille tuulille.

 

Keskustelunaiheita kyllä piisaa, ikävätkin asiat on nostettava keskusteluun.

Miten on mahdollista, että edelleen 2000 – luvulla on kodittomia, köyhyys ja kodittomuus tuovat tullessaan vakavia ongelmia. Asunnottomuus on naiselle suurempi häpeä kuin miehelle. Erityisesti nuoret äidit tarvitsevat tukea. Asuntoa vailla oleva nainen leimautuu huonoksi äidiksi ja työssä käyminen vaikeutuu. Lapsen perusturvallisuus järkkyy irrallisuudesta ja kodittomuudesta.

 

On lyhytnäköistä säästää lasten kustannuksella. Lasten mielenterveysongelmiin täytyy löytyä apua heti. Psykiatrista hoitoa ja kuntoutusta on karsittu liikaa. Jokaisella kunnalla on vastuu huolehtia pienten kuntalaistensa kaikinpuolisesta terveydestä ja hyvinvoinnista. Hallituksen ehdotus nollamaksuluokasta on pöyristyttävä ja alan ammattilaisena olen täydellisesti eri mieltä. Uudistus heikentää yksinhuoltajien, pätkätyöläisten, opiskelijoiden ja maahanmuuttajien elämää. Laskua tullaan maksamaan seuraavat vuosikymmenet. Euroja jaettaessa ei pidä unohtaa pieniä ihmisiä.

 

Kuntien työntekijöiden ikärakenne muuttuu lähivuosina, kun suuret ikäluokat eläköityvät. Kunnallisia peruspalveluita tarvitaan ja ammattitaitoisen henkilökunnan löytyminen on haaste. Henkilökunnan hyvinvointi ja jaksaminen takaavat palveluiden laadun ja vaikuttavuuden. Määräaikaisen työntekijän työsuhde on vakinaistettava, kun työ on pysyväisluonteista. Nuorilla täytyy olla mahdollisuus suunnitella tulevaisuuttaan. Maahanmuuttajanaisten työttömyys on ollut 1990-luvulla huomattavasti korkeampi kuin kantaväestöön kuuluvien naisten työttömyys. Koulutusta vastaavaa työtä on ollut vaikea saada, syynä kielitaidonpuute. Suurten ikäluokkien eläkkeelle lähtö avaa uusia ovia maahamme muuttaneille.

 

Vanhustenhoito kärsii hoitajapulasta, ammattitaitoista henkilöstöä ei löydy. Työ on vastuullista ja vaativaa, erityisesti silloin kun resurssit eivät ole kohdallaan. "Tasa-arvotupo" voisi helpottaa. Ikäihmisillä tulee olla mahdollisuus asua omassa kodissaan niin kauan kun se on mahdollista, sillä se edistää terveyttä ja hyvinvointia. Syrjäytyminen on kaikkien ikäryhmien ongelma. Ei anneta omien omaistemme unohtua yksinäisyyteen. On aika suojella myös ikäihmisiä. Vaikka syrjäytyminen ei koske minua/ sinua, ei ole mukavaa olla osa yhteisöä, jossa osattomien ihmisten määrä kasvaa.

 

Kesäaurinko hemmottelee, mutta lomien jälkeen jatkuu avoin keskustelu ja aiheina ovat mm ikäihmisten hoidon ja palvelujen tulevaisuus, lapset, eläkeläisten verotus, köyhyys, syrjäytyneisyys.

 

 

Kesäisin terveisin

Irma Marttila

puheenjohtaja

27.6.2007 Uutispäivä Demari