Liian monet suomalaiset lapset ja nuoret kärsivät masennuksesta ja stressistä. Kansainvälisessä vertailussa suomalaiset lapset pärjäävät koulussa hyvin, mutta muiden asioiden suhteen huonosti. Pohjoismaita vertailevassa tutkimuksessa kysyttiin koululaisilta, mitä he ajattelevat elämästään ja pitävätkö he koulunkäynnistä. Vastausten perusteella lapsemme voivat selkeästi huonommin kuin muiden Pohjoismaiden lapset. Erilaisin fyysisin ja psyykkisin oirein mitattuna he ovat myös maailman tilastojen kärkipäässä. Erot eivät ole suuria, mutta ne ovat suuntaa antavia.

 

Meillä on lastenpsykiatrisia häiriöitä enemmän kuin muualla maailmassa, jonot hoitoon ovat myös järkyttävän pitkät? Suomalaiset lapset valvovat enemmän kuin muut ja masennusreaktiot ovat yleisiä. Viimeisimmän Suomessa tehdyn kouluterveyskyselyn perusteella 13 prosenttia lapsistamme kokee vahvaa tai keskivahvaa masennusta. Masennus voi olla seurausta stressistä! Mitä me aikuiset voimme tehdä, etteivät lapsemme stressaannu?


Annetaan lasten olla lapsia, varhainen itsenäisyys voi aiheuttaa lapselle stressiä. Lapselle aikuisen tuki ja turva on elintärkeää. Lapsuus on sittenkin äärettömän lyhyt aika – jälkikäteen sen vasta tajuaa!

 

                    924731.jpg

Ruska on saapunut myös kotikadulle - kyllä tuo luonto on kaunis kaikkina vuodenaikoina! Irma