Ei missään tapauksessa ole näin! Olin tässä viikolla kuuntelemassa luentoa - Lapsen psyykkinen terveys - milloin on syytä olla huolissaan? Luennoitsijana oli lastenpsykiatrian erikoislääkäri.

Hän kertoi tutkimuksesta - jos lapset saavat apua ja hoitoa ajoissa, niin aikuisiällä sairauksia on 70% vähemmän. Kuvittele, mitä vaikutuksia ja mikä hinta on sillä, että lapset eivät pääse ajoissa hoitoon. Miksi tästä ei puhuta enemmän - työntekijät lastensuojelussa ja perheneuvolassa eivät ehdi tehdä ennaltaehkäisevää työtä, aika menee "tulipalojen sammutteluun".

Lohdullinen oli myös tieto, että riittävän hyvä vanhemmuus on riittävä, täydellisiä vanhempia ei ole. Riitaisia avioliittoja ei pidä pitää pystyssä lasten takia. Avioero, uusi kasvuympäristö antaa lapselle mahdollisuuden aloittaa elämän uudelta ja turvalliselta pohjalta. Yleensä lapset ottavat alkuelämän vuosia takaisin ja nauttivat suunnattomasti perhe-elämästä. Turvallisuus helpottaa lapsen elämää ja koulunkäyntikin helpottuu. Lapsi voi suunnata kaiken tarmonsa opiskeluun kun ei tarvitse olla varuillaan ja peloissaan esim äidin puolesta jos perheessä on ollut väkivaltaa. Ei ole koskaan myöhäistä saavuttaa onnellista lapsuutta, sanoi lastenpsykiatrian erikoislääkäri.

Meillä kaikilla on kriisivaiheita ja oma elämänhistoriamme. Elämänpolku ei ole tasainen vaan rosoinen ja elämänolosuhteet määräävät sen miten voimme. Iloa ja onnea elämään. Irma