Toimiiko tuo sananlasku tänään? Köyhyys on tullut Helsingin katukuvaan. Viikonlopun lehdessä oli surullinen tarina ja kuva äidistä lapsensa kanssa, se pysähdytti aamukahvin juomisen. Voiko olla totta, että pieni lapsi viettää yön pakkasessa kadulla ja kerjää päivät äitinsä kanssa?

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

M

eiltä löytyy köyhiä omasta rakkaasta kotimaasta ja asunnottomiakin on!  Köyhyysriski on suurin yksinhuoltajaperheissä, pienten lasten perheissä ja monilapsisissa perheissä. Neljännes yksinhuoltajaperheistä sai toimeentulotukea vuonna 2005. Lapsiperheiden köyhyyden taustalta löytyy vanhempien työttömyyttä, pätkä- ja osa-aikatöitä, työmarkkinoilta syrjäytymistä ja pienipalkkaisuutta. Pitkäaikaissairaudet ja vammaisuus voivat heikentää perheen taloudellista selviytymiskykyä. Opiskelijaperheiden taloudellinen asema on heikko. Köyhyydessä on tapahtunut muutos, se on yhä useammin pysyvä ongelma ja köyhät ovat köyhempiä kuin ennen lamaa tai laman aikana.


Turun yliopistossa tehty tutkimus köyhyyden moniulotteisuudesta osoittaa, että köyhyys on laman jälkeisissä oloissa muuttunut entistä selvemmin kysymykseksi pitkäaikaistyöttömyydestä. Pienituloisuudella, kasautuvalla välttämättömyyksien puutteella, subjektiivisesti koetulla taloudellisella ahdingolla ja ylivelkaantumisella mitaten vähimmäistyöttömyysturvan varassa olevien köyhyysriski on erittäin korkea, korkeampi vuonna 2000 kuin vuonna 1995.

 

Elämme 2000 -lukua ja eikun hullummmaksi muuttuu tämä maailma! Irma