Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö Cupore aloitti vuonna 2006 tutkimushankkeen nimeltä kulttuuripolitiikka ja kulttuurinen monimuotoisuus pääkaupunkiseudulla.

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Kyselyssä tiedusteltiin, millä tavalla pääkaupunkiseudun taidelaitokset, kulttuurikeskukset ja kulttuurihallinnot ovat toiminnassaan ottaneet huomioon maahanmuuton ja sen mukana tuoman monikulttuurisuuden. Lisäksi kysyttiin, millaisena he näkevät lähitulevaisuuden kehityksen ja mitä pidetään toiminnan lisäämisen ensisijaisina esteinä.

Huomattava osa vastaajista katsoi, että maahanmuutto ja monikulttuurisuus ovat jo nyt tärkeä osa heidän organisaationsa toimintaa, ja melkein kaikkien mielestä näiden asioiden merkitys kasvaa seuraavien 5-10 vuoden aikana. Käytännössä toiminta painottui kuitenkin vahvasti tulevaisuuden toiminnan hahmottamiseen ja suunnitteluun. Henkilöstöpolitiikassa, markkinoinnissa sekä toiminnan seurannassa ja arvioinnissa maahanmuutto ja monikulttuurisuus ovat esillä varsin vähän. Lisäksi eri vastaajatahojen välillä oli eroja.

 

Selvästi aktiivisimpia ovat olleet museot ja kulttuurikeskukset, kun taas orkestereissa ja teattereissa näitä kysymyksiä ei ole pidetty samalla tavalla ajankohtaisina tai tarpeellisina. Taloudellisten voimavarojen puutetta pidetään selvästi suurimpana syynä toiminnan vähäisyyteen. Kyselyn avoimien vastausten tulkinta paljastaa, että monien taiteen ja kulttuurin kentän toimijoiden mielestä yleisön erityisryhmien tai esimerkiksi taiteilijoiden etnisen taustan huomioon ottaminen ei ole tarpeellista tai asianmukaistakaan, vaan "kaiken tulee olla kaikille".

 

Saavatko ulkomaalaiset taiteilijat töitä? Tunnen useita taiteilijoita ja työnsaanti täällä on ollut todella vaikeaa. Irma