"Jopa kolmannes yli 75-vuotiaista suomalaisnaisista elää EU:n köyhyysrajan alapuolella.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Kelan asiantuntija-arvion mukaan eläkeläisten köyhyys painottuu kansaneläkeläisiin. Suurin ryhmä ovat ikääntyneet, yksin elävät naiset.

– Kyseessä ovat naiset, jotka ovat hoitaneet kotona perhettä ja työura on jäänyt lyhyeksi tai sitä ei ole ollenkaan, kertoo Kelan tutkimusprofessori Katri Hellsten.

EU:n käyttämä köyhyysraja alittuu, jos yksin asuvan ihmisen tulot ovat vuodessa korkeintaan noin 11 000 euroa. Vanhuuseläkkeenä pelkkää kansaneläkettä saa noin 35 000 naista ja 4 000 miestä. Kansaneläke on yksin asuvilla noin 500 euroa kuussa.

Johtaja Hannu Uusitalo Eläketurvakeskuksesta myöntää, että kansaneläke on jäänyt 1980-luvun lopun jälkeen reilusti muusta tulokehityksestä. Pienistä tuloista huolimatta eläkeläisiä käy Stakesin tietojen mukaan vain harvoin toimeentulotukiluukuilla. Heissä on ihmisiä, jotka ovat tyytyneet ja joutuneet tyytymään koko ikänsä verraten vähäiseen toimeentuloon. Me emme tiedä paljoakaan tästä joukosta, toteaa Uusitalo. "

 

Tämä oli aikamoinen uutinen – 500 euroa kuukaudessa? Miten sillä maksetan asuminen, ruoka, lääkkeet, vaatteet. Nämä naiset haluavat elää omillaan, heitä ei nähdä luukuilla anomassa rahaa. Kuka kertoisi heille, että kaikilla on oikeus säälliseen elämään! Irma