Naisyhdistys järjesti eilen keskustelutilaisuuden lapsen asemasta, alustajana oli oikeustieteen tohtori Pentti Arajärvi. Upean alustuksen pohjalta syntyi hyvä yhteiskunnallinen keskustelu. Lasten hyvinvointiin kannattaa satsata, lapsuus on alku elämänpituiselle tarinalle.

YK:n lasten oikeuksien sopimus määrää, että lapsella tulee olla oikeus erityiseen suojeluun ja huolenpitoon. Lapsella on myös oikeus esittää näkemyksensä ja tulla huomioiduksi häntä itseään koskevissa asioissa. Lapsen edun tulee aina olla ensi sijalla, kun tehdään lapsia koskevia päätöksiä, lakeja tai ratkaisuja yhteiskunnan kaikilla aloilla.

Kuljen nykyään paljon julkisilla liikennevälineillä, kiertelen päiväkodeissa uuden työni takia. Minua surettaa ja harmittaa joka kerta kun kuulen aikuisen tiuskivan lapselle yleisillä paikoilla. "Miksi sinun pitää olla noin tuhma, kyllä sinä olet mahdoton, lopeta heti tuo kiukuttelu..."

Lapsi nolostuu ja tuntee olonsa kurjaksi kun hänelle huudetaan yleisillä paikoilla, lapsi häpeää vanhempansa käytöstä - sen voi nähdä lapsen silmista. Lapsella täytyy olla tietenkin rajat, mutta rakkaudella asetetut rajat. Kun me vanhemmat puutumme  lapsen käytökseen, on varottava lauseita joissa on sinä -sana. Sillä sinä - lauseet, kun ne lausutaan vihaisina, hyökkäävät suoraan lapsen persoonan kimppuun. Rajoja ja rakkautta pikkuisille muruille - kenelleppä muulle lapsi voisi kiukutella, kuin omalle vanhemmalleen! Eikö niin?

                 1036704.jpg

Leikkimökki on lapsen valtakunta ja eläimet ovat rakkaita lapsille. Tässä pupu - rusakko viettää iltapäivää mökin edessä. Irma