Maahanmuuttajataustaisten perheiden lasten on tärkeää päästä päiväkotiin ajoissa, se auttaa lapsia selviytymään jatkossa paremmin. Päiväkodissa lapsi saa ammattitaitoista ohjausta koulutetun henkilöstön johdolla, tämä antaa lapselle paremmat lähtöedellytykset koulu-maailmaan. Vanhemmile täytyy antaa mahdollisuus osallistua mahdollisimman paljon päiväkodin toimintaan. Hyvä pedagogiikka on tärkeää kaikille lapsille, ja erityisesti lapsille, jotka tulevat alemmin koulutetuista ja etniseen vähemmistöön kuuluvista perheistä. Lapsella täytyy olla mahdollisuus säilyttää oma äidinkieli ja kulttuurinen identiteetti. Uuden kielen oppiminen on helpompaa, kun oma äidinkieli on hyvin hallinnassa.  

Varhaiskasvatukseen on tärkeä saada vakinaiseksi työntekijöiksi varhaiskasvatuksen ammattilaisiksi koulutettuja maahanmuuttajataustaisia henkilöitä oman äidin kielen tukemisen ja kaksikielisyyden varmistamiseksi. Tyttöjen tasa-arvoinen asema ja yhtäläiset oikeudet ovat suomalaisen yhteiskunnan perusarvoja, tästä meidän täytyy huolehtia myös tulevaisuudessa. 

Työni puolesta kierrän päiväkodeissa tukemassa henkilöstöä ja johtajia maaahanmuuttaja- taustaisten perheiden ja lasten asioissa. Todella hyviä käytäntöjä on useissa päiväkodeissa, niitä täytyy levittää kaikkiin yksiköihin. 

                    1105575.jpg

Tämä talo on Tansaniassa, Dar es Salaamin keskustassa, hotellien välissä ja siinä asuu monta perhettä yhdessä. Minkälainen koulumatka mahtaa olla tämän talon lapsilla? Irma