Vanhusten palvelut ovat rempallaan ja kärsivät hoitajapulasta. Ei kaikilla vanhuksilla ole varaa palkata yksityisiä hoitajia, pienellä eläkkeellä sinnittelevällä ei ole siihen yksinkertaisesti varaa. Kunnalliset peruspalvelut on pidettävä voimissaan, niitä tarvitaan. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Kelan tuet eivät ole vanhusten tiedossa, kuka niistä kertoisi ja tiedottaisi vanhuksille. Sadat vanhukset ovat jättäneet Kelan tuet käyttämättä, tiedon puutteen takia! Liian moni vanhus on yksinäinen ja syö yksipuolista ruokaa. Tanskanmallia on käyty katsomassa, mutta hitaasti hommat näyttävät hoituvan ja korjaantuvan. Miksi palvelut laahaavat aina jäljessä?

 

Kaikki me vanhenemme, odotettu elinikä lisääntyy ja yhä useammat meistä joka tapauksessa joutuvat viettämään elämänsä viimeiset vuodet laitoksessa. Ihmettelen, miksi vanhukset usein loppuajakseen kovin helposti varastoidaan steriileihin virikkeettömiin sairaalantuoksuisiin huoneisiin kaupungin laitamille eroon kaikesta elämästä?

Ikäihmisillä tulee olla mahdollisuus asua omassa kodissaan niin kauan kuin se on mahdollista, se on kokonaistaloudellisempaa ja edistää myös terveyttä ja hyvinvointia.

Palvelut tulee kohdistaa oikeudenmukaisesti eniten apua tarvitseville. Syrjäytyminen on kaikkien ikäryhmien ongelma, ei anneta omien omaistemme unohtua yksinäisyyteen. On aika suojella ikäihmisiä.

Tarvitaan vanhustensuojelulaki ja vanhuksille subjektiivinen oikeus hoitoon! Irma