Kuopiolaisen Minna Canthin (1844-1897) elämäntyö raivasi tietä suomalaisen tasa-arvoisen kansalaisyhteiskunnan syntyyn. Hänen vaikutuksensa läpäisi yhteiskunnan köyhimmistä piireistä yläluokkaan. Minna Canth toi keskusteluun naisasiakysymyksen, työväen ja köyhälistön aseman sekä monia muita yhteiskunnallisia teemoja. Minna Canth oli aikakautensa suuri eurooppalainen. Miten Minna tänään keskuudessamme toimisi? Tänään on Minna Canthin päivä, tasa-arvonpäivä, historiallinen päivä, liput liehuvat naisen kunniaksi, Minna Canthin kunniaksi.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Mutta ei tasa-arvo ole vielä toteutunut, mietitäänpä vaikka vammaisia naisia. Onko vammainen nainen tasa-arvoinen? Saako vammainen nuori nainen riittävästi tietoa hänelle kuuluvista palveluista, kuntoutuksesta, koulutus-, harrastus-, opiskelu- ja työmahdollisuuksista. Vammaisella naisella on oltava riittävä toimeentulo, joka mahdollistaa toimeentulon. Työllistymisen ja saman palkan tulisi olla itsestäänselvyys. Mitä mieltä ollaan vammaisen äitiydestä? Monet vammaiset tytöt kasvatetaan uskomaan, että heidän ei tulisi perustaa perhettä, saatikka haaveilla lapsista. Tutkimukset osoittavat, että vammaiset tytöt ja naiset joutuvat muita todennäköisemmin väkivallan uhreiksi. Myös vammaisella naisella on oikeus henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ja turvalliseen elämään, oikeuteen olla nainen!

 

Tärkein kaikista, riittävä apu arjesta selviämiseen, milloin siitä tehdään päätökset?  Henkilökohtainen avustaja on vaikeavammaiselle tärkeä apu normaalin arjen elämiseen.