Uutisissa kerrottiin, että asuinpaikka vaikuttaa vanhempien mahdollisuuteen hoitaa lastaan kotona. Totta se on, paikkakunnittain on todella isoja eroja kotihoidon tuen kuntalisän kriteereissä ja suuruudessa. Esimerkiksi Jyväskylässä yhdestä alle kolmevuotiaasta lapsesta saa 90 euroa kuussa, mutta tuki on tulosidonnainen. Oulussa ei ole tulosidonnaisuutta, mutta 143 euron tuen ehtona on, että jompikumpi vanhemmista hoitaa lasta kotona. Lapsen pitää olla alle kaksivuotias.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Eikö kotihoidon tuen kuntalisän tiimoilta käydä kuntien kesken yhteistä keskustelua, paraneeko asia jos kuntia yhdistellään? Kuntien kannattaisi esitellä enemmän omia ratkaisujaan ja tuloksiaan, on kai siihen tilaisuuksia. Mikä on Kuntaliiton rooli kuntien välisessä keskustelussa?

 

Isoista kaupungeista esimerkiksi Turku ja Tampere eivät maksa kotihoidon tuen kuntalisää lainkaan. Tampereelle sitä kyllä suunnitellaan ensi vuodeksi. Espoo maksaa tukea avokätisesti, liki 220 euroa kuukaudessa, eikä siellä ole tulorajoja. Lisäksi muista kotona hoidettavista alle kolmevuotiaista saa sisaruslisän.

 

Helsingissä taas ohjeissa lukee, että kotihoidon tukeen kuuluu lakisääteinen hoitoraha ja tulosidonnainen hoitolisä. Kela maksaa lasten kotihoidon tuen hoitorahan ja hoitolisän yhteydessä Helsinki-lisän ilman erillistä hakemista. Helsinki-lisä Kotihoidon tuen hoitorahaa saaville perheille maksetaan Helsinki-lisää 218,64 euroa /kk kun lapsi on alle 2-vuotias ja 134,55 euroa /kk kun lapsi on täyttänyt 2 vuotta.

 

                        1440827.jpg

 

Miten se menikään se Lavin laulu näistä lisistä – on se aikamoinen viidakko. Lapset ja perheet ovat eriarvoisessa asemassa eri puolella Suomea!