<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Äitiyskuolemat vähenevät hälyttävän hitaasti. Maailmassa kuolee vuosittain yli puoli miljoonaa naista raskauden tai synnytyksen seurauksena. Yksi YK:n vuosituhattavoitteista oli vähentää äitiyskuolleisuutta kolmella neljänneksellä. Tavoitteen saavuttamiseksi vuosittaisen laskun pitäisi olla vähintään viisi ja puoli prosenttia. Tällä hetkellä äitiyskuolleisuus laskee vuodessa vain alle prosentin. 

 

Ongelma on suurin köyhimmillä alueilla. 99 prosenttia äitiyskuolemista tapahtuu kehitysmaissa. Silmiinpistävää on, että lasku on tapahtunut pääosin maissa, joissa äitiyskuolemaprosentti on jo lähtökohtaisesti alhainen. WHO:n mukaan kehitysmaissa muutosta ei ole tapahtunut juuri ollenkaan. Erityisen vaikea tilanne on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jossa äitiyskuolleisuus oli vähentynyt vuodesta 1990 vuoteen 2005 tultaessa ainoastaan 0,1 prosenttia. 

 

Perhesuunnittelu, ammattitaitoisen terveydenhoidon saatavuus ja naisten koulutus parantavat naisten mahdollisuuksia selvitä raskaudesta hengissä sekä vahvistavat naisen oikeutta päättää omasta ruumiistaan. Äitiyskuolleisuus vähenisi huomattavasti, jos turvallinen abortti olisi kaikkien saatavilla. Yli puolet ei-toivotuista raskauksista päättyy aborttiin ja valtaosa ei-turvallisista aborteista tehdään kehitysmaissa. 

 

Naisen henki ei saa vaarantua raskauden tai synnytyksen seurauksena. Suomessa olemme kyenneet parantamaan äitiysterveyttä ainutlaatuisen neuvolajärjestelmämme avulla. Kehitysmaissa naiset kuolevat samoihin verenvuotoihin ja tulehduksiin, joihin Suomessa kuoltiin sata vuotta sitten. Maissa, joissa naisten asema ja koulutustaso on korkeampi, on äitiyskuolleisuus huomattavasti pienempi. 

 

Tilannetta voidaan parantaa monella eri tavalla. Meidän on sitouduttava naisten aseman parantamiseen sekä köyhyyden ja globaalin eriarvoisuuden poistamiseen. Pelkkä hyvä tahto ei riitä – hallituksen on osoitettava sitoutumisensa vuosituhattavoitteisiin.