Lapsen fyysinen kurittaminen Suomessa on ollut kiellettyä vuodesta 1984, tämä samainen laki on voimassa 20 maassa maailmassa. Eli eri kulttuureissa kasvatusmetodit ovat aikalailla erilaiset. Liian monessa maassa lapsen kurittaminen on sallittua.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Muistan saaneeni lapsena joskus tukkapöllyä, mutta perheessämme ei onneksi ollut käytössä "koivuniemenherra".  Isillehän se tehtävä jätettiin, vakiolause oli – odota kun isi tulee kotiin. Onneksi meillä tuli kotiin lempeä ja ymmärtäväinen isä. Koulussa, alaluokilla, jouduin muutaman kerran nurkkaan, en tarkalleen muista miksi? Ikävin muisto on se kun sain pyhäkoulussa mustia lampaita tauluuni, syynä on täytynyt olla työläistaustani, perheemme oli erilainen. Se on ollut aikamoista syrjintää ja psyykkistä kiusaamista, jota en silloin ymmärtänyt. Tämä kokemus on antanut eväitä ymmärtää erilaisia ihmisiä.

 

Torstain seminaarissa kerrottiin, että lapsen puutteellista hoitoa ja hoidon laiminlyöntiä on neuvolakäyntien tai terveydenhoidon laiminlyönti, perushoidon epäasiallisuus ja epäsäännöllinen elämänrytmi. Lapsen hyvinvoinnin laiminlyöntiä on vanhempien liiallinen päihteiden käyttö, alistaminen kaoottisuudelle ja väkivallalle. Psyykkisten perustarpeiden laiminlyöntiä on tunteettomuus, rajattomuus ja se, kun lapsi jätetään yksin, tai lapsi joutuu aikuisen rooliin. Lasta on autettava ajoissa – lapsella on oikeus turvalliseen elämään.