Suomalaisia koululaisia asuu yhä enemmän pysyvästi tai väliaikaisesti ulkomailla. Syynä perheen muuttoon voi olla työkomennus tai opiskelu. Näilläkin pienillä maailmankansalaisilla on oltava oikeus omaan äidinkieleen, suomeen. Kansanvalistusseuran ylläpitämä Ulkosuomalaisten lasten kotiperuskoulu on tarjonnut ulkomailla asuville suomalaislapsille mahdollisuuden Suomen peruskouluaineiden etäopiskeluun vuodesta 1975. Etäopetuksen tavoitteena on pitää yllä ja kehittää ulkomailla asuvien lasten äidinkielen taitoa ja suomalaista kulttuuri-identiteettiä. Näin helpotetaan lasten sopeutumista takaisin suomalaiseen kouluun ja yhteiskuntaan, kun perhe palaa kotimaahan. Vaikka Suomessa hyvin tiedostetaan äidinkielen tärkeys ja tehdään upeaa työtä maahanmuuttajalasten äidinkielen opetuksessa, on ulkomailla asuvien suomalaisten lasten oikeus äidinkielen opiskeluun vaarassa.

 

Valtio säästää jokaisesta ulkomaille muuttavasta lapsesta opetuksen valtionosuuden verran. Kotiperuskoululle ei kuitenkaan makseta perusopetuksen yksikköhintarahoitusta edes koko perusopetuksen oppimäärää suorittavista oppilaista. Etälukiot saavat ulkomailla asuvista lukiolaisista oppilaskohtaisen valtionosuuden, Kotiperuskoulu ei saa samaa perusopetusikäisistä. Tilanne on perusopetuslain hengen vastainen. Harkinnanvarainen valtionavustus ei ole seurannut Kotiperuskoulun etäopetuksen voimakasta laajenemista ja oppilasmäärän kasvua. Kotiperuskouluopiskelu on maksullista, ja maksuja on viime vuosina korotettu voimakkaasti, koska toiminta on ollut tappiollista.

 

Nyt Kansanvalistusseura katsoo, ettei se voi enää pitää yllä Kotiperuskoulua, mikäli rahoitukseen ei saada selkeää tasokorotusta tai sitä ei sidota jollakin tavalla oppilaiden määrään ja toiminnan volyymiin. EU:n ja Suomen hallituksen tavoitteena on työvoiman liikkuvuuden edistäminen. Vapaan liikkuvuuden edellytys on mahdollisuus palata työkomennuksen jälkeen takaisin kotimaahan. Lapsiperheillä tämä tarkoittaa sitä, että lasten oman äidinkielen taitoa ja suomalaista kulttuuri-identiteettiä on tuettava ja kehitettävä myös silloin, kun perhe muuttaa ulkomaille vanhempien työn takia.

 

Jos lasten kielen ja kulttuurin kautta syntyvä side Suomeen katkeaa, koko perheen paluu kotimaahan vaikeutuu ja saattaa muuttua jopa mahdottomaksi. Vanheneva Suomi tarvitsee kipeästi kaikki maailmalle muuttaneet suomalaiset takaisin kotiin!

 

Tämän kirjoitukseni sain onneksi eiliseen Hesariin, mielestäni aihe on erittäin tärkeä - minulla on 2 pientä maailmankansalaista maailmalla ja toivon sydämestäni, että he saavat hyvää opetusta...