Hallituksen inflaatiota kiihdyttävät toimet kurjistavat erityisesti lapsiperheiden asemaa. Asumisen, ruoan ja sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen kohoaminen tuntuu ihmisten arjessa. Päiväkotien ja koulujen laitoskeittiöt ovat pinteessä, koska käytössä olevat määrärahat eivät riitä kattamaan tarvetta. Lasten päivähoitomaksujen roimat korotukset osuvat jo ihan tavallisille kaksilapsisille perheille, joiden palkat jäävät alle keskitulon.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Palvelumaksujen korotukset vaikeuttavat myös muun vähätuloisen kansanosan, esimerkiksi ikäihmisten, elämää ilman että ne turvaisivat palveluja tai hyödyttävät kuntien taloutta.

Perheiden kannalta paras ratkaisu on kuntien järjestämä käyttäjille maksuton päivähoito, jonka kustannuksiin valtio osallistuu kuntien kantokyvyn mukaan niin, että kunnat eivät joudu asiaa hoidettaessa eriarvoiseen asemaan.

Naisten ja miesten vanhemmuus ymmärretään edelleen erilaisina. Lapsen hoitovastuu ja siitä aiheutuvat kustannukset jäävät edelleen suurimmaksi osaksi äidin työnantajan kannettaviksi. Tämä vaikeuttaa naisten sijoittumista monille työelämän osa-alueille. Pitkälti tästä syystä myös naisten taloudellinen ja poliittinen johtajuus on yhä harvinaista, ja tämän muuttamista tulee tukea kaikin mahdollisin keinoin.

 

Sosialidemokraattiset Naiset vaativat, että vanhemmuudesta johtuvat kustannukset jaetaan tasan molempien vanhempien työnantajien kesken. Samalla on kehitettävä malleja, joilla isien mahdollisuus hoitaa lapsiaan hoitovapaalla turvataan nykyistä paremmin. Päämääränä on sekä vanhempain- että hoitovapaiden jakautuminen yhtälailla äidin ja isän kesken ilman, että perheen talous kärsii uusista käytännöistä. Sosialidemokraattiset Naiset rohkaisevat miehiä: menkää kotiin ja olkaa isiä. Kotona sinä olet lapsillesi korvaamaton, työpaikalla kukaan ei ole korvaamaton.

 

Sosialidemokraattiset Naiset - Liittokokous 17.- 18.5.2008 Helsingissä (olin julkilausuma työryhmän pj.)