Maapallolla äärimmäisessä köyhyydessä elävistä ihmisistä noin 70 prosenttia on naisia. Naiset tekevät kaksi kolmasosaa kaikista työtunneista ja tuottavat puolet maailman ruoasta, mutta ansaitsevat vain 10 prosenttia tuloista ja omistavat alle prosentin maailman yhteenlasketusta omaisuudesta. Köyhyys ei ole ainoastaan jatkuvaa puutetta rahasta, toimeentulosta tai ruoasta. Siihen liittyvät oleellisesti huonot asumisolot, koulutuksen ja terveydenhuollon puute. Yhteiskunnallinen syrjäytyminen on erityisesti köyhien maiden naisten ongelma, mikä on myös suoranainen este kehitykselle ja YK:n vuosituhattavoitteiden saavuttamisille. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Parantamalla naisten mahdollisuutta työhön ja toimeentuloon muun muassa edullisilla yrittäjyyslainoilla vaikutetaan suoraan köyhyyden syihin. Samalla se antaa naisille itsenäisyyttä sekä sitä kautta mahdollisuuden vaikuttaa demokraattisesti oman perheensä ja asuinyhteisönsä kehitykseen. Tämä on perusedellytys myös lasten aseman parantamiseksi, lapsikuolleisuuden vähentämiseksi ja lasten koulutusmahdollisuuksien kehittämiseksi. Naisten yhteiskunnallinen osallistuminen edistää rauhaa ja voimistaa yhteiskuntia kokonaisuudessaan. Köyhien maiden kohdalla tämä on erityisen tärkeää.

 

Sosialidemokraattiset naiset vaativat, että naisten mahdollisuutta yhteiskunnalliseen osallistumiseen on parannettava. Kehitysmäärärahojen nostaminen YK:n suosituksen mukaiselle 0,7 prosentin minimitasolle on yksi, välittömästi toimeenpantava askel kohti tavoitetta.

 

Sosialidemokraattiset Naiset - Liittokokous 17.- 18.5.2008 Helsingissä (olin julkilausuma työryhmän pj.)