Vapun jälkeen jätekasat kasvavat vuosi vuodelta – mikä meitä ihmisiä vaivaa? <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Vappujuhlijat roskaavat vuosi vuodelta pahemmin. Serpentiinien ja pullonkorkkien lisäksi puistoihin jätetään tuoleja ja pöytiä sekä avaamattomia viinipulloja ja säilykepurkkeja.

Jos jaksat kantaa kaikki nuo tarvikkeet puistoihin, miksi tuommoinen jätemäärä jää jäljelle. Jokainen on vastuussa omista roskistaan. Jätettä tuli Helsingissä tänä vuonna ennätysmäärä, yli 30 tai ehkä jopa 35 siirtolavallista, luki lehdessä. Yhdelle lavalle mahtuu kahdeksan kuutiota roskia. Aikaisempina vuosina vapun jälkisiivouksen saldo on ollut noin 20–22 lavallista ja aiempi ennätys oli 27 lavaa. Tämän vuoden roskavuori oli siis selvästi aiempaa suurempi.

 

Esplanadin puiston ja Kaivopuiston siivoaminen aloitettiin tänä vuonna jo kolmelta aamuyöllä, mutta silti siivottavaa oli jäljellä vielä iltapäivälläkin. Jätteet kootaan nurmikolta käytäville lehtipuhaltimilla ja kasataan sen jälkeen kuormaajilla lavoille. Puhaltimet nostattavat suuria pölypilviä, se ei ole hyväksi esim. allergisille ihmisille. Tämän sanotaan olevan ainoa riittävän nopea tapa, kun siivottavaa on noin 50 hehtaaria.

 

Puistoissa kiertävät onneksi myös pullonkerääjät, he tekevät työn saadakseen lisätienestejä. Elokuvalippujakin pullonkerääjät saavat palkkioksi. En tykkää roskista kaduilla ja puistoissa, miksi sotketaan kaunis kotikaupunki? Perustin henkilökohtaisen roskapäivässä liikkeen ja kerään ainakin yhden roskan päivässä. Roskaaminen on saatava kuriin!