Ylivoimainen enemmistö suomalaisista on huolissaan vanhustenhuollon tilasta. Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin teettämän kyselyn mukaan kahdeksaa kymmenestä kansalaisesta huolettaa vanhustenhuolto. Erittäin huolestuneita on vajaa puolet. Kyselyn perusteella kansalaisia askarruttavat eniten koulutettujen työntekijöiden lukumäärä ja henkilöstön saatavuus tulevaisuudessa sekä palvelujen laatu. Monia mietityttää myös, miten vanhusten oikeudet turvataan ja potilasturvallisuus taataan. Tutkimusta varten haastateltiin lähes 1 270:tä ihmistä huhtikuun lopun ja toukokuun alun välisenä aikana. Minua huolestuttaa vanhustenhuolto, seuraan läheltä iäkkään anoppini selviämistä arjesta. Kotona yksin asuva vanhus tarvitsee kaiken mahdollisen tuen.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Milloin ihminen on vanha, silloinko kun tuntee itsensä vanhaksi? Työtahtia täytyy keventää, 

silloin jaksetaan pitempään. Ennen maalla siirryttiin pihapiirin kevyempiin töihin. Vanhuksilla oli kokemusta, viisautta, monia taitoja ja he hoitivat perheen pienempiä.

Lapsuudestani muistan myös, että vanhuksia hoidettiin kolkoissa kunnalliskodeissa. Vanhus saattoi asua toisten nurkissa, oli oikeus kerjätä.

Nykyään vanhustenhoiva on parempi kuin ennen, eletään pitempään,terveys on parempi. Mutta vuotaako verkko taas - pääseekö vanhus putoamaan yksinäisyyteen? Perheet asuvat erillään, on paljon vanhuksia, jotka eivät ole vuosikausiin päässeet edes ulos. Onko se laadukasta elämää?