Demarien valtuustoryhmä jätti 4.6. valtuuston kokouksen yhteydessä kunnallisen välikysymyksen. Välikysymys on harvinainen menettely ja se kohdistetaan kaupunginhallitukselle, joka hylkäsi eilen välikysymyksen. Jussi Pajusen vastaehdotuksen takana olivat kokoomus, vihreät, keskusta ja rkp. Demareiden ehdotusta kannattivat vasemmistolaiset.

Hienoa, että demarit tekivät välikysymyksen - se koski sosiaali- ja terveystoimen resurssien alimitoitusta ja suunniteltuja päivähoidon-, terveyskeskus- ja muita maksuja. Demarien valtuustoryhmässä ja muissakin kokouksissa on jo pitkään puhuttu palvelujen ongelmista, on tärkeää saada sosiaali- ja terveystoimen budjetit todellista tarvetta vastaavaksi. Kun budjetit ovat kunnossa, on sillä suora vaikutus myös työntekijöiden jaksamiseen. Sijaisiinkin täytyy olla varaa, tiukka työtahti ajaa ammattilaisia toisiin hommiin. Työvoimasta on jo pulaa pääkaupunkiseudulla.

Demarit vastustavat näiden palveluiden maksujen korotusta. Korotuksista tulevat rahat menevät suoraan valtion kassaan, eikä varoja voida käyttää palveluiden kehittämiseen.  Välikysymys tukee  sosiaalilautakunnan 3.6. tekemää 25 miljoonaa euroa budjettiraamin ylittävää esitystä, jolla korjattaisiin mm. lastenpäivähoidon, lapsiperheiden palveluiden ja vanhusten palveluiden rahoitusvajetta.

Pajusen ehdotuksen mukaan asiakasmaksuista päätetään kaupungin budjettineuvottelujen yhteydessä ja lautakunnat tekevät päätökset. Demarit halusivat siirtää asian kaupunginhallituksen päätettäväksi, näin se oli vuoteen 2000 saakka. Elokuussa nähdään paljonko palvelumaksut nousevat ja saadaanko budjetit kuntoon? 

Budjetit on saatava kuntoon ja palvelut turvattua kaikille ihmisille. Työntekijöitä ei saa uuvuttaa - he ovat kullanarvoisia, jotta peruspalvelut pelaavat.