Vapaa tiede on arvo sinänsä ja sen ihanne voidaan toteuttaa parhaiten julkisen, demokraattisesti ohjatun rahoituksen kautta. Akateeminen autonomia on vapaan tieteen perusedellytys. Vapauden periaatteisiin kuuluu myös maksuton koulutus, joka ulottuu korkeakouluihin asti. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Hallituksen suunnittelema uusi yliopistolaki uhkaa romuttaa julkisen sivistysyliopiston. Hallituksen logiikan mukaan yliopistojen autonomia lisääntyy siten, että yliopistolaiset siirretään yliopistojen hallinnosta sivuun ja heidät korvataan täysin ulkopuolisilla toimijoilla. Nykyisin hallinto perustuu kolmikantaan, joka muodostuu opiskelijoista, henkilökunnasta ja valtion edustajista. Tällä hetkellä ainoastaan opiskelijoille on luvattu jonkinlainen edustus hallintoon. Porvarihallitus ei ole ymmärtänyt, että yliopisto ei ole liikeyritys. Yliopistojen toiminta ei perustu voitontavoitteluun.  Yliopistojen hallinta edellyttää myös vankkaa akateemista osaamista, ei yritysmaailmalle ominaista, usein lyhytnäköistä temppuilua.

Vaikka yliopisto ei ole muusta yhteiskunnasta irrallaan, Sosialidemokraattiset Naiset uskovat, että tiedeyhteisö on edelleen yliopistohallinnon paras asiantuntija.

 

Yksityinen raha tuo yliopistoihin enemmän ongelmia kuin ratkaisuja. Sosialidemokraattiset Naiset huomauttavat, että nykyisen hallituksen lakipohjan mukaan valtio säilyy edelleen yliopistojen suurimpana rahoittajana. Tästä huolimatta hallitus on valmis luovuttamaan päätösvallan yksityisten käsiin. Käytännössä tämä tarkoittaa panostusta aloihin, jotka tuottavat suoraa hyötyä yritysmaailmalle ja parantavat Suomen "kilpailukykyä". Samalla erityisesti humanistisempien, naisvaltaisten alojen asema heikkenee huomattavasti.

 

Sosialidemokraattiset Naiset sanovat "ei" lukukausimaksuille. Maksuton koulutus antaa tasa-arvoisen mahdollisuuden koulukseen taustasta riippumatta. Tiede ei ole sidottu kansallisvaltioiden rajoihin. Näin ollen myös EU/ETA-maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksut on jätettävä kokeiluksi.

 

Sosialidemokraattiset Naiset vaativat, että yliopistojen rahoituspohjaa on parannettava julkisella rahalla ja yliopistojen autonomiaa ja demokratiaa on lisättävä, ei kavennettava.

 

Sosialidemokraattiset Naiset

Liittokokous 18.5.2008