Viime viikolla yksi tuttu äiti tuli hakemaan neuvoja, miten pääsisi opiskelemaan lähihoitajaksi. Vuoden mittainen kokemus päiväkotityöstä innostaa alalle, olin silloin hänen esimiehensä ja työt sujuivat todella hyvin. Lehdissä olleet tarinat päivähoidon arjesta eivät häntä pelota, eikä hänelle taida lehtiä tullakaan. Siihen ei ole varaa!

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Viimeiset seitsemän vuotta tämä nuori nainen on ollut töissä yhdessä suuressa siivousfirmassa. Töitä on jokaisena viikonpäivänä, aina on oltava valmiina lähtöön. Olimme juuri täyttämässä hakemusta koulutukseen, kun puhelin soi ja työnantaja kutsui töihin lauantaina ja sunnuntaina, yksi keikka molemmille päiville oli tarjolla.

 

Työt oli pakko ottaa vastaan, sillä palkka on niin huono, että kaikki tarjotut työt täytyy tehdä. Näin palkkakuitin ja puolenkuun palkka oli n. 620 euroa – kuukaudessa se tekee keskimäärin 1200 euroa. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä myös työsopimus. Seitsemän vuotta tämä nuori maahanmuuttajanainen on sinnitellyt pienellä palkalla lapsensa kanssa, nyt on kova halu päästä pois tästä orjuudesta ja siirtyä elämässä eteenpäin. Hän kertoi, ettei kerta kaikkiaan tule toimeen tuolla rahalla. Eurot menevät asumiseen ja ruokaan, vaatteitakin tarvitaan kasvavalle lapselle. Nyt hänen on oltava jokaisena viikonpäivänä valmis työntekoon ja lapselle ei jää aikaa. Minkälaiset korotukset mahtaa olla viikonlopputyöstä? 

 

Toivon sydämestäni, että opiskelupaikan ovet avautuvat syksyllä ja tämä ihastuttava nuori nainen pääsee opiskelemaan ja elämässään eteenpäin.