Milloin Helsingistä tulee roskaton ja muovipussiton kaupunki? Surulliselta näyttävät kadun, kun roskia on heitelty pitkin poikin. Miksi kaupunkilaisten roskat eivät keräänny niille varattuihin koreihin vaan kaduille ja puistoihin. Roskiksien täytyy olla sellaisia, etteivät linnut pääse levittelemään roskia ja kyllä niitä saisi olla myös enemmän. Kaupoista kannetaan mieletön määrä muovipusseja kotiin, ne täyttävät sitten kaatopaikat. Olisi hienoa, jos kauppiaat siirtyisivät paperi- ja kangaskasseihin. Mikä firma tekee aloitteen? Se olisi aikamoisen hyvä ympäristöteko.

Olisin valmis sakottamaan roskaajia, olen nimittäin nähnyt kulkiessani, että tienvarsiin on kärrätty peräkärryllä jätteitä, huonekaluja yms tarpeetonta. Eivätkö kaikki tiedä sorttiasemista ja muista kierrätyspisteistä? On ympäristörikos kärrätä jätteet luontoon. Pienemmistä rikkeistä riittää pieni sakko tai huomautus ja isommista isompi.

 

Roskaajien sakottaminen vaatii lainmuutosta, sen luulisi olevan helppo homma. Kannattaa laskea, minkälaisia säästöjä saadaan, kun kaupungin työntekijöiden aika ei mene siivoamiseen – senkin ajan voisi käyttää puistojen hoitamiseen. Kyselyn mukaan helsinkiläiset uskovat roskattoman kaupungin toteutuvan asennekasvatuksen ja ympäristövalistuksen avulla.

 

Muistan lapsuudestani, ettei tullut mieleenkään heittää roskia maahan. Se oppi on ollut hyvä ja kiitän siitä vanhempiani, silloin ei myöskään muovi ollut vielä vallannut maailmaa – kauppaan mentiin kassin kanssa. Kangaskassi on nykyään mainio kauppakassi. Helsingissä on ollut valistuskampanjoita, kuten muutaman vuoden takainen Helli Helsinkiä -kampanja, mutta onko niistä ollut hyötyä? Jokaisen täytyy helliä omaa kotikaupunkiaan, se meidän vanhempien vastuulla – olemme malleina lapsillemme.

 

Kiitos Leena eilisestä soitosta, kävin tänään kävelyllä ja roskaisuus innoitti kirjoittamaan tämän jutun:) Roskatonta kesääJ

 

     1715929.jpg