Milloin Helsingistä tulee roskaton ja muovipussiton kaupunki? Tätä mietin edelleen kun olen saanut tutustua Ateenan "ympäristönsuojelu" tilanteeseen. Siellä ostokset kaupoissa pakataan biologisesti hajoaviin kasseihin, joissa on valmistuspäivämäärä. Kassin luvataan kestävän reilun vuoden ennen hajoamista, kasseja voi siis käyttää useamman kerran ennen kierrätystä. Katujenvarret eivät ole roskaisia, sillä isoja roskapönttöjä erilaisia roskia varten on lähes jokaisessa kadunkulmassa ja ne tyhjennetään iltaisin. Näihin roskiksiin voi viedä mm. muovia, lasia, paperia, pahvia, metallia ja sekajätteitä. Jos haluat poistaa kodistasi jotain josta on iloa toiselle, voit jättää sen roskiksen viereen ja siitä se pääsee uusiokäyttöön. Näin myös roskalaatikoita, joihin sai jättää pieniä kodinkoneita. Muutaman kerran viikossa kaduilla kulkee auto, johon voit viedä isommat ongelmajätteet.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Tarpeeksi suuret roskikset ja usein tehdyt tyhjennykset pitävät ympäristön ja kadut siistinä. Ateenan kierrätyksestä kannattaisi ottaa mallia myös Helsingissä.

Kävin myös kaupunginosan omilla markkinoilla, niitä vietetään kerran vuodessa ja osanotto taitaa hipoa 100 prosenttia. Markkinakatu ei myöskään ollut roskien vallassa.

 

Yksi yllättävä juttu paljastui markkinoilla, jokaisessa myyntikojussa oli energiaa säästävät lamput, kaupunki oli hankkinut lamput myyjien kojuihin.

Näin tässä Ateenan kaupunginosassa toimittiin ja hyvältä näytti, alueen asukkaat opetetaan kierrättämään ja pitämään oma kotikatunsa siistinä.

 

                        1778045.jpg

                          Tässä kuva roskiksista, näistä eivät linnutkaan levitä roskia ympäristöön.