Vammaisten oikeuksia ja palveluja ollaan pistämässä uusiksi. Tästä asiasta on puhuttava avoimesti ja asiassa on kuultava arjenasiantuntijoita, salainen valmistelu ei ole kenenkään etu. Lakiesitys aiotaan antaa eduskunnalle jo kuukauden kuluttua budjettilakina. Lain on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden syyskuussa ja kaikki muutokset tulevat voimaan vuoden 2011 alkuun mennessä.

 

Iso keskustelu käydään varmasti siitä, kuka on vaikeavammainen ja kenelle lain mukaiset palvelut tarjotaan? Vammaisten aseman parantaminen lailla takaa sen, että laki toteutuu tasa-arvoisesti koko Suomessa. Käytännössä on myös seurattava, miten laki toteutuu ja onko kunnilla rahaa uudistuksiin? Jäävätkö vaikeimmin vammautuneet ulkopuolelle ja saavatko äänekkäimmät paremman palvelun?

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Hienoa, että asiasta vihdoin puhutaan, vammaiset kuuluvat moninkertaisen syrjinnän riskiryhmään. Hakemusten täyttäminen ja viranomaisten kanssa asiointi ovat usein hankalia. Suurin palvelu- ja tiedontarve on niillä ihmisillä, joiden kulttuuri eroaa eniten suomalaisesta kulttuurista. Ihmisten olisi tiedettävä, mitä kysyä, mistä kysyä, mitä apua ja tukea voi vaatia.

Sivistyneen yhteiskunnan on kannettava vastuu ja huoli vammaisten henkilöiden peruspalveluista ja vammaisille on annettava mahdollisuus elää täysipainoista elämää arjessa. Emme saa unohtaa vammaisten oikeutta saada tarvitsemaansa tukea, kuntoutusta ja mahdollisuutta oppia, opiskella, tehdä työtä ja perustaa perhe.

 

Hyvä tiedotus on tärkeää, miten kunnissa tiedotetaan palveluista, vammaisten tukimuodoista ja niiden hakemisesta eri kielillä. Onko vammaisilla tarpeeksi vertaistukiryhmiä ja mahdollisuuksia  jakaa kokemuksiaan? Mistä saa tietoa opiskelusta ja työllistymisen mahdollisuuksista.

Hyvä ja toimiva laki syntyy, kun kuunnellaan vaikeavammaisia ja heidän läheisiään.