Päivähoito herättää aina intohimoja – kuten vuonna 1973, kun sorvattiin päivähoitolakia.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Maailma on muuttunut näinä vuosikymmeninä, nyt keskustellaan maksuista, subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta, päivähoidonlaadusta jne.  

 

Päivähoidon pahimpia ongelmia tällä hetkellä ovat henkilöstö- ja paikkapula, ne tuovat tullessaan murhetta sekä aikuisille että lapsille. Miten onnistuisi oikean lapsimäärän ennustaminen?  Ennen vanhaan otimme yhteyttä neuvolaan ja sieltä saimme tarkat tiedot lapsista. Nykyään tuntuu siltä, että asiaa vatvotaan virastoissa ja ennusteet menevät useimmiten pieleen.

 

Mitä on suunniteltu henkilöstöpulan selättämiseksi? Henkilöstö- ja sijaispula rassaavat päiväkotien toimintaa ja liian moni vaihtaa hommia, katoaa mm koulun puolelle. Päivähoitoon tarvitaan lisäresursseja. Henkilöstömitoitus on tiukka, seurataan käyttö- ja täyttöastetta sekä taloutta. Milloin päivähoitoon saadaan laatumittarit, lasten ja henkilöstön hyvinvointia kannattaa seurata.

 

Päivähoito on lapselle parasta ennaltaehkäisyä mahdollisten ongelmien syntymiselle. Vakituisten varahenkilöiden lisääminen päivähoitoon auttaa puolestaan henkilöstöä jaksamaan työssään nopeasti muuttuvissa tilanteissa, kun osapäivähoidossa oleva lapsi siirtyy kokopäiväpaikalle, työyhteisön jäsen on tilapäisesti koulutuksessa tai sairauslomalla. Tilanteessa kuin tilanteessa varhaiskasvatuksen laatu ja lasten turvallisuus on taattava.