Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan Suomessa on vuonna 2008 noin 890 000 yli 65-vuotiasta henkilöä. Vuonna 2020 vanhuksia arvioidaan olevan jo yli 1 275 000. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Vanhusten aktivoiminen jo varhaisessa vaiheessa on kaikkien etu, sillä ennusteiden mukaan työntekijöistä tulee olemaan todellinen puute tulevaisuudessa. Mitä aktiivisempia ja omatoimisempia vanhuksemme ovat, sitä vähemmän hoivapalveluita ja henkilökuntaa tarvitaan. Vanhuksia on myös kuultava kun palveluita mietitään ja heille täytyy turvata lakisääteinen oikeus aktiiviseen arkielämään.

 

Kaupungin vanhuspalveluohjelman mukaisesti tulee siirtää voimavaroja pitkäaikaissairaalasta palveluasumiseen ja kotihoitoon. Asumispalvelujen, vanhainkotien ja pitkäaikaissairaalan kokonaisuus vaatii perusteellista uudistamista.

 

Unelmani on, että Helsinkiin perustetaan eri puolille kaupunkia monipuolisia vanhustenkeskuksia, joissa ikäihmiset voivat asua ja viihtyä elämänsä loppuun asti. Lähiympäristössä asuvilla ikäihmisillä olisi näissä keskuksissa mahdollisuus saada erilaisia avopalveluja.

 

Vanhuksillakin täytyy olla mahdollisuus harrastaa, ei elämä eläkkeelle pääsyn jälkeen lopu. Teatteri, elokuvat, konsertit, liikunta, kuntoilu ja retket ja tuovat iloa elämään. Eläkkeet ovat pieniä, joten ilmaisia lippuja ja alennusta pääsymaksuihin kaivataan. Rahanpuute ei saa olla harrastamisen este.

 

Kotona asumista on tietysti tuettava lisäämällä kotihoitoa, omaishoidon tukea ja päivätoimintaa. Kotihoidon on oltava monipuolinen palvelu, se ei saa muuttua pelkäksi sairaanhoidoksi. Vanhusten hyvinvointiin kannattaa satsata.