Hienoa, että Helsinki on mukana järjestämässä järjestöjen ja toimijoiden kanssa Aikuiset välittää! -tempauksen 30.10. Päivän aikana muistutetaan pääkaupunkiseudun kaduilla aikuisia siitä, että alkoholin ostaminen alle 18-vuotiaalle on rikos. Taustalla on yhteinen huoli siitä, että alaikäiset saavat liian helposti alkoholia käyttöönsä. Aikuisille jaetaan postikortteja, joissa muistutetaan siitä, että nuorten juominen on aikuisten asia. Tempaukseen liittyy myös kysely, jolla kartoitetaan aikuisten asenteita alaikäisten alkoholinkäytöstä. Kysely suoritetaan katu- ja internetkyselynä. Siihen voi vastata osoitteessa www.valittajat.fi.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aikuiset välittää! -tempauksessa on mukana myös pääkaupunkiseudun kauppiaita. Tempauksen suojelijana toimii Tasavallan presidentti Tarja Halonen. Tutkimusten mukaan vanhempien salliva asenne on eräs tärkeimmistä nuorten alkoholinkäyttöä edistävistä tekijöistä. Välittäminen on alaikäisten yleisin keino saada päihteitä. Yleisimmin päihteitä välittävät täysi-ikäiset nuoret. Joka neljäs alkoholia käyttävien lasten vanhemmista pitää turvallisempana hankkia lapselleen juomat sen sijaan, että lapsi saisi ne muualta. Alkoholin välittäminen alaikäisille on lain mukaan kiellettyä, vaikka kyseessä olisivat lapsen omat vanhemmat. Välittäjiä harvemmin syyllistetään, sillä nuorten uskotaan saavan päihteitä joka tapauksessa niin halutessaan.

 

Alkoholin saatavuuteen puuttumisen on todettu olevan yksi tehokkaimmista keinoista vaikuttaa alaikäisten alkoholin käyttöön.