Munuais- ja maksaliitto muistuttaa kunnallisvaaliehdokkaita munuais- ja maksasairaiden hyvän kokonaisvaltaisen hoidon merkityksestä.
Liitossa on erityisesti kiinnitetty huomio kuntien palvelun puutteisiin ja tietoiseen sosiaali- ja terveyspalvelujen alibudjetointiin. Liitto edellyttää, että kunnissa ymmärretään myös munuais- ja maksasairauksien ennaltaehkäisyn ja varhaisen toteamisen vaikutukset, jotka pitkällä aikavälillä tuovat huomattavia säästöjä kuntien kassaan. Elokuun alussa voimaan tullut uusi laki asiakasmaksuista antoi kunnille mahdollisuuden nostaa asiakasmaksuja lähes 20 prosenttia. Kunnilla on kuitenkin edelleen mahdollisuus itsenäisesti päättää esimerkiksi terveyskeskusmaksujen korotuksista, sillä lain tarkoittamat korotukset ovat enimmäismääriä. Liitto vaatii pienituloisille maksuttomia palveluja, jotka laki mahdollistaa kunnan erillisellä päätöksellä.
Liitto on huolestunut erityisesti tänä vuonna ilmenneestä elinsiirtotoiminnan kriisistä. Elinsiirtomäärät ovat aikaisemmista vuosista romahtaneet. Syynä kriisiin on elinpula. Elinpulaa epäillään aiheuttavan muun muassa vähäiset elinluovutusten päivystys- ja tehohoitoresurssit. Tämän vuoksi liitto vaatii elinluovutus- ja elinsiirtotoiminnan kustantamista valtion varoin.
Munuais- ja maksaliiton kunnallisvaalien valtakunnalliset pääteemat ovat:
• Munuais- ja maksasairauksien ennaltaehkäisy ja varhainen toteaminen
• Kokonaisvaltainen hoito: toimiva hoitoketju, hoidon saatavuus ja laatu, ravitsemusneuvonta, kuntoutus ja hoitohenkilökunnan riittävyys
• Elinsiirto- ja elinluovutuskustannusten korvaaminen valtion varoista
• Asiakasmaksujen korotusten vastustaminen ja jo tehtyjen korotusten poistaminen.

Kiitos Tarjuska, että lähetit minulle tämän tiedotteen!