Keskiviikkona 10.12 olen Voimalassa koko iltapäivän tiskin takana kertomassa monikulttuurisesta varhaiskavatuksesta. Messuilla esitellään Helsingin kaupungin monikulttuurisia hankkeita ja virastojen toimintaa.

Tutkimuksen mukaan maahanmuuttajista 87 prosentilla on hyvä tai erinomainen työkyky, tämä ilmenee Maahanmuuttajien työkyky vuonna 2008 -tutkimuksesta, jonka teettämisessä Helsingin kaupunkikin on ollut mukana.

Työllisillä maahanmuuttajilla 91 prosentilla ja työttömillä 76 prosentilla on hyvä tai erinomainen työkyky. Työllisten maahanmuuttajien työkyky on muiden palkansaajien tasolla ja työttömien osalta maahanmuuttajien työkyky on muuta väestöä parempi.

Maahanmuuttajille suunnatussa kyselytutkimuksessa selvitettiin maahanmuuttajien työssäkäyntiä ja työkykyä sekä vertailtiin maahanmuuttajien työkykyä kantaväestön työkyvyn kanssa. Maahanmuuttajien työkykyä ei ole aikaisemmin selvitetty Työterveyslaitoksen kehittämän työkykyindeksin avulla. Helsingin kaupunki on ollut hankkeessa mukana. Tulokset maahanmuuttajien työkyvystä tukevat myös työllistettävyyttä ja maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden työkyvyn ylläpitämistä.

Mistähän tämä johtuu, siihen löytyy varmasti vastauksia Voimalan messuilla. Tämän päivän uutisissa taas kerrottiin, että maahanmuuttajaperheiden lapset eivät pärjää koulussa niin hyvin kuin suomalaiset lapset? Eivätkö lapset opi päivähoidossa tarpeeksi hyvin suomenkieltä? Vai onko syynä se, että lapset pääsevät liian myöhään päiväkotiin, kieltä oppimaan?