Tapasin ystäväni teatterissa vähän aikaa sitten, oli aikaa kysellä miltä hajasijoitus on maistunut?  Perhe asuu Helsingissä, täällä on koti, aviomiehen työpaikka, lasten koulut, ystävät, sukulaiset jne. Iltaisin on ollut aikaa olla yhdessä, tavata ystäviä, käydä teatterissa jne. Perhe ei halunnut muuttaa Lahteen, arki muuttui, kun äiti hajasijoitettiin.

Tämä maan hallitus on kaikessa viisaudessaan hajasijoittanut paljon työpaikkoja pois Helsingistä ja ystäväni työpaikka singahti Lahteen. Onko tutkittu, mitä säästöjä, vaikutuksia hajasijoittamisella on ollut?

Äiti halusi säilyttää työpaikkansa tämän ministeriön yhdessä osastossa ja reissaaminen alkoi. Herätys on aamulla klo 4, jotta äiti ehtii laittaa lapsille aamupalan, itsensä kuntoon ja juoda aamukahvit. Matka Lahteen sujuu joukkoliikenteen avulla, juna Lahteen lähtee klo 6. Matkaan menee päivittäin 4 tuntia, ympäristöministeriön palveluksessa oleva äiti ei harrasta yksityisautoilua. Päivistä tulee pitkiä, illat kuluvat perheenarkea pyörittäessä. Yksi ainoa hyvä hommassa on se, että maanantai on etätyöpäivä, viikonlopusta tulee pitempi.
Ystävä on väsynyt reissaamiseen, kun on kokouksia niin työpaikalla olemiseen jää ehkä pari tuntia. Reissaamiseen menee luvattoman paljon aikaa ja aamuisin juna on niin täysi, että esim. lukemiseen ei ole mahdollisuuksia.
 
Alueellistamisen yksi tärkein asia oli Lahden alueen elävöittäminen, työpaikkoja lahtelaisille jne. Nyt on kuitenkin käynyt niin, että Lahdesta ei ole löytynyt päteviä työntekijöitä ja niinpä työntekijät reissaavat sinne kuka mistäkin.
 
Onko kukaan laskenut mitä tämä hajasijoittamien maksaa? Mitä hyötyä tästä oli Lahdelle? Mitkä ovat ao osaston työntekijöiden tunnelmat?
Toivon jaksamista ystävälle, sitä hän todella tarvitsee, jotta saa pyöritettyä tätä karusellia, johon on joutunut.