LuDe etsii luonnosta ihmeitä

Helsingissä ei tarvitse lähteä kauas kotinurkiltaan, kun voi nauttia luonnosta. Meillä on laaja yhtenäinen viheralue, Keskuspuisto, joka ulottuu Töölönlahdelta kaupungin pohjoisrajalle Niskalan pelloille ja Haltialan aarnimetsään saakka. Kaupungin rannoilla ja saarissa sekä Vuosaaren, Vanhankaupunginlahden laajoilla ulkoilualueilla on monenlaisia elinympäristöjä eri kasvi- ja eläinlajeille ja meille kaupunkilaisille mahdollisuuksia virkistäytymiseen. Helsingissä on ulkoilureittejä yhteensä lähes 450 km.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Retkeily luonnossa yhdistää perhettä. Retket tarjoavat kiireetöntä aikaa yhdessäoloon ja luonnon havainnointiin. Lasten kanssa liikuttaessa retki on tehtävä lasten ehdoilla, silloin syntyy elämyksiä, lapset jaksavat vaeltaa pitkiäkin matkoja. Kotikaupunkimme metsiä, vanhaa kulttuuriympäristöä, puistoja, puutarhoja, meren lahtia ja saaria olemme tehneet tutuiksi lapsille ja aikuisille Luontodemareiden LuDe retkillä.

 

Oman kokemukseni mukaan lapset ovat innokkaita luonnon ja ympäristön tutkijoita. Lapsilla on ilmiömäinen kyky havainnoida ympäristöä, luonnossa tapahtuvia muutoksia, he osaavat nauttia pienistä asioista. Lapsen kanssa liikkuessaan aikuinen näkee ja kokee ihmeitä. Me aikuiset kuuntelemme säätiedotuksia, mielellään makailemme kotisohvalla, mutta lapsille mieluisia elämyksiä ovat vesisade kasvoilla, ruoho kädessä, lämmin hiekka paljaiden varpaiden alla, jopa paukkuva pakkanen.  Korkeasaaren retkellä nautimme hienosta pakkassäästä, tropiikista ja leijonauroksen karjunnasta, aikamoinen yllätys se oli, ei meinattu todeksi uskoa.  

 

Aikuisten vastuu näillä retkillä on tärkeä, näytämme omalla esimerkillämme mallia, emme halua aiheuttaa haittaa tai häiriötä luonnolle tai muille retkeilijöille. Retkiruuan ja pakkausten on oltava sellaisia, ettei niistä aiheudu ongelmia maastossa, lapsi oppii, ettei luontoa saa roskata. Myös retkivarusteiden täytyy olla kunnossa, ettei pakkanen pure varpaita ja nenänpäätä. Pienten lasten kanssa kannattaa totutella retkeilyyn pikku hiljaa ja aloittaa vaikkapa eväsretkestä lähimetsään kesällä kävellen, siitä se alkaa.

 

LuDe retkillä tutustumme siis omaan kotikaupunkiimme ja lähikuntien maisemiin, varaamme aikaa reilusti, jotta ehdimme kuunnella lapsia ja vastata heidän kysymyksiinsä. Kiikarilla ja kaukoputkella tiirailemme lintuja, puita, maisemia ja ötököitä, lapset ottavat ilolla vastaan aikuisen opastuksen. Lapsille aikuisen antama aika on tärkeää ja mielestäni luonnossa retkeillessä lapsi oppii enemmän kuin samaa asiaa kirjasta päntätessään.

Toimintamme tavoitteena on antaa lapsille mieleenpainuvia, omakohtaisia elämyksiä luonnossa ja toivon, että lapsista kasvaa luonnonystäviä näiden retkien ansiosta. Tervetuloa mukaan!

 

Irma Marttila

Stadin Ruusu 1/2007

 

page/Luonnonihmeet