Hyvä, turvallinen kasvuympäristö ja varhainen tuki ovat tärkeimpiä asioita päivähoidossa oleville lapsille. Kun henkilöstö kokee olonsa turvalliseksi, myös lapset ja perheet aistivat turvallisuuden. Yhteistyö lastensuojelun, perheneuvolan ja terveydenhuollon kanssa kannattaa. Yhden syrjäytyneen lapsen ylimääräiset hoitokulut hänen elinaikanaan Suomessa ovat 670.000 – 840.000 € (Kajanoja, 2002) Oikein mitoitettu ja koulutettu henkilöstö mahdollistaa keskittymisen perustyöhön. Päivähoidon ammatillinen varhaiskasvatusosaaminen takaa laadun. Henkilökunta tarvitsee yhteistä keskusteluaikaa, kehittämispäiviä, koulutusta, toimivat kokoukset ja kehityskeskustelun esimiehensä kanssa vuosittain. Vakinaisia varahenkilöitä tarvitaan enemmän. Tutut, turvalliset ihmiset helpottavat päiväkodissa jokaisen elämää.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Työyhteisön ilmapiiriä ja työssä jaksamista edistävät työnhallinta, kuulluksi tuleminen, mahdollisuus osallistua keskusteluun, hyvä tiedonkulku sekä kannustaminen.

Ikääntyvän työntekijän työkyky, terveys ja yksilölliset voimavarat suhteessa työnvaatimuksiin täytyy huomioida!  Hyvinvoiva, motivoitunut henkilöstö edistää myös lapsen mahdollisuutta keskittyä arjen touhuihin. "Tehokkuuden edellytys on se, että ihminen tekee työnsä mielellään, tuntee työssään olevansa turvassa, arvostettu ja nauttii siitä, että kuuluu työyhteisöön, jossa voi psyykkisesti hyvin".

( Kari Uusikylä)

Vanhempien mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa päivähoitoon on tärkeää, se mahdollistaa luottamuksellisen yhteistyön ja kasvatuskumppanuuden. Varhaiskasvatussuunnitelmaa tehtäessä on mahdollisuus ottaa vanhemmat mukaan keskustelemaan päiväkodin elämästä. Hyvä päivähoidon asiakaspalvelu ja asiakasohjaus takaavat perheiden ja lasten elämäntilanteisiin sopivat päivähoitopalvelut. Monipuolinen ja kustannustehokas päivähoidon palveluverkko on tavoitteenamme. Haasteena Helsingin päivähoidolle on oikeudenmukainen resurssien jakaantuminen päivähoitoalueille!

Helsingin päivähoidossa on tehty johtamisselvitys. Johtajien odotetaan olevan kustannustietoisia, henkilöstöjohtamiseen ja pedagogiikkaan / varhaiskasvatukseen perehtyneitä. 1.8.2007 uusi johtamisjärjestelmä alkaa, johtajat keskittyvät johtamiseen ja toivon sen edistävän päivähoidonlaatua.

Kun päiväkoteja yhdistellään – niin n 80 johtajaa tulee menettämään johtajanpestin ja on mielenkiintoista nähdä kuinka moni heistä siirtyy lastentarhanopettajan tehtäviin. Irma