Hoitajapula vaikeuttaa lasten pääsyä kiireettömiin leikkauksiin. Lastenkilinikalla teho-osaston kymmenestä paikasta käytössä on vain kahdeksan? Tiedän, että päivähoidosta lastentarhanopettajat kaikkoavat toisiin töihin, mutta tilanne sairaaloissa on todella surullinen.
Sairaanhoitajille on hyvät markkinat esim Tukholmassa, siellä palkka ja työtahti ovat toisenlaiset, ei ole ihme jos se houkuttaa hoitajia. Moni on lähtenyt ulkomaille kun täällä ei ole ollut tarjolla vakinaista työtä? Perheen perustaminenkaan ei houkuta, kun ei ole vakinaista työtä.
 
Työssä olevat hoitajat tekevät työnsä hyvin ja vanhemmat kiittelevät heitä - mutta miten kauan he jaksavat  tehdä työtä näin vaikeissa olosuhteissa vajaalla mitoituksella? Säästösyistä vuokratyövoiman käyttö on Hyksissä kielletty. Sijaisia on vaikea saada, vakinaisille sairaahoitajille ei makseta korvauksia ylimääräisestä työstä. Ymmärrän hyvin, että vapaapäivät halutaan viettää kun ei ole lisäbonuksia tarjolla. Kuullostaa aika mahdottomalta ja kaoottiselta tuo tilanne.
 
Kuka tästä kärsii hoitajien lisäksi - lapset ja perheet tietenkin! Lapsen sairastuessa perheen maailma järkkyy ja vanhempien hätä on suuri. Kun lapsen hoitoonpääsy lykkääntyy, se ahdistaa. Lapsen sairastessa, kaikki muu on toisarvoista ja apua halutaan saada heti - lapsen kipuja ja tuskaa on ahdistavaa katsoa sivusta. Odottaminen on rankkaa ja vanhempien työnantajatkaan eivät silitä päätä kun tulee poissaoloja. Entä silloin kun yksinhuoltajana yrität hoitaa ja taistella sairaan lapsen oikeuksista ja samalla hoitaa perheen arjen ja sisarusten päiväkoti- tai koulujutut.
 
Ei ole helppoa elämä silloin kun sairauksia ilmaantuu. Nyt saattaa olla edessä myös sairaanhoitajien lakko! He ansaitsevat palkankorotuksen, kuten kaikki kuopassa olevat matalapalkkaiset naiset! Voimia teille raskaassa ja vastuullisessa työssä.
Hyvää lokakuuta! Irma