Naisyhdistyksen kokouksessa keskusteltiin loppuvuodesta tästä asiasta, siellä todettiin mm. että Helsingissä on satoja yli 85- v naisia, jotka eivät osaa/halua hakea heille kuuluvia tukia Kelalta. Niistä on vaikea saada tietoa, seikkailin Kelan sivuilla, se on täydellinen viidakko. Neuvokaa läheisiänne tässä asiassa, että he saavat nämä pienet korvaukset. Ei varsinkaan naisten eläkkeillä eletä leveästi.  

 

"Eläkkeensaajan asumistukea voivat hakea pienituloiset 65 vuotta täyttäneet henkilöt, jotka asuvat pysyvästi Suomessa vuokra- tai omistusasunnoissa. 16–64-vuotias voi hakea eläkkeensaajan asumistukea, kun hän saa esimerkiksi seuraavia eläkkeitä tai korvauksia: kansaneläkettä tai leskeneläkettä Kelasta täyttä työkyvyttömyyseläkettä, yksilöllistä varhaiseläkettä tai työttömyyseläkettä tai leskeneläkettä työeläkelaitoksesta, täyteen työkyvyttömyyteen perustuvaa tapaturmaeläkettä, elinkorkoa tai työkyvyttömyyseläkettä taikka leskeneläkettä vakuutusyhtiöstä, vastaavia etuuksia ulkomailta maahanmuuttajan erityistukea tai pitkäaikaistyöttömien eläketukea.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Hoitotuen avulla Kela tukee sairaan tai vammaisen eläkkeensaajan kotona asumista ja siellä tapahtuvaa hoitoa sekä korvaa sairaudesta tai vammaisuudesta aiheutuvia erityiskustannuksia. Hoitotukeen eivät vaikuta eläkkeensaajan ja hänen perheensä tulot eikä omaisuus. Hoitotuki on verotonta tuloa. Hoitotuki voidaan myöntää, kun eläkkeensaajan toimintakyky on heikentynyt sairauden tai vammaisuuden vuoksi yhtäjaksoisesti vähintään vuoden ajan ja hänelle aiheutuu tämän vuoksi avun, ohjauksen tai valvonnan tarvetta taikka erityiskustannuksia.

Toimintakyvyn heikentyminen tarkoittaa, että hakijan kyky huolehtia itsestään ja toiminnoistaan on sairauden tai vamman johdosta vaikeutunut. Se ei tarkoita samaa kuin työkyvyn heikentyminen, vaan se on sellaisten hakijan toimintojen heikkenemistä, joita hän tarvitsee jokapäiväisessä elämässä.Eläkettä saavan hoitotuki maksetaan erisuuruisena hakijan avuntarpeen, ohjauksen ja valvonnan tarpeen sekä erityiskustannusten määrän perusteella: perushoitotuki 54,80 euroa, korotettu hoitotuki 136,43 euroa ja ylin hoitotuki 288,49 euroa."

Ei tässä viidakossa yksin selviä, pidetään huoli vanhuksista! Irma