Varhainen puuttuminen /varhainen tuki, tästä puhutaan paljon!

Mistä tässä on kysymys, mitä varhainen puuttumien on? Sitä, että vanhusten, perheiden ja lasten ongelmat havaitaan ajoissa ja niihin pyritään löytämään ratkaisuja mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Onhan korjaava työ todella paljon kalliimpaa kuin ajoissa annettu tuki. Ongelmiin täytyy tarttua ennen kuin ne ovat kärjistyneet ja kasautuneet. Mutta ei kannata puuttua jos ei ole mitään apua tarjolla. Ihmisiä täytyy kunnioittaa ja tukea, puuttumisen täytyy olla rakentavaa ja vastuullista.

 

Näitä asioita täytyy miettiä, kun vanhusten, perheiden ja lastenpalveluiden vaikuttavuutta arvioidaan. Lapsella on erityinen oikeus varhaiseen tukeen. Lastensuojelulain mukaan lapsella on oikeus turvalliseen ja virikkeelliseen kasvuympäristöön, tasapainoiseen ja monipuoliseen kehitykseen sekä erityissuojeluun. YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan taas lapsella on oikeus erityiseen huolenpitoon ja apuun sekä oikeus erityiseen suojeluun henkiseltä ja fyysiseltä hyväksikäytöltä. Lapsi ei osaa puolusta itseään, aikuisen tehtävä on puuttua tilanteisiin, joissa lapsen oikeuksia loukataan.

 

Kuulin eilen järkyttävän uutisen, jossain päin Suomea tarjotaan avuksi sijaishoitoa lapsille, kun esim äiti sairastuu vakavasti. Eihän siinä ole päätä eikä häntää - eikä se ainakaan ole varhaista tukea!