<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Viikonlopun vaalireissuista vielä - yllätyin siitä, että todella moni vanhempi ihminen ei tiennyt oikeuksistaan. Esim. yksi n. 70 v. nainen ei ollut kuullutkaan, että hän olisi voinut hakea Kelalta tukea ja apua itselleen?? Kukaan ei ollut hänelle siitä kertonut? Tarvitaan selkokielinen opas vanhuksille ja vammaisille heidän oikeuksistaan palveluihin!

 

Lehdistä olemme saaneet lukea, että kuntien vanhustenpalvelut kärsivät hoitajapulasta, vaikein tilanne on pääkaupunkiseudulla. Ei saada ammattilaisia hoitamaan vanhuksia, henkilökunta karkaa lähikuntiin. Työ koetaan yksinäiseksi, vaativaksi. Ei kaikilla vanhuksilla ole varaa palkata yksityisiä hoitajia, 21 – 43 euroa tunnilta on korkea hinta pienellä eläkkeellä sinnittelevälle.

 

Kunnalliset peruspalvelut on pidettävä voimissaan, niitä tarvitaan. Kunnat on ajettu liian ahtaalle, joka aiheuttaa sen, että on säästettävä kaikkein heikommassa asemassa olevien ihmisten palveluista. Helsingillä on suurkaupungin erityispiirteet, elämä täällä on kalliimpaa. Valtion on otettava myös vastuu asioista.

 

Ikäihmisillä tulee olla mahdollisuus asua omassa kodissaan niin kauan kuin se on mahdollista, se on kokonaistaloudellisempaa ja edistää myös terveyttä ja hyvinvointia. vanhuksille täytyy olla tarjolla liikuntaa ym harrastuksia. Palvelut tulee kohdistaa oikeudenmukaisesti eniten apua tarvitseville. Syrjäytyminen on kaikkien ikäryhmien ongelma, ei anneta omien omaistemme unohtua yksinäisyyteen. On aika suojella ikäihmisiä.