Talkoot on tarkoitettu ympäristönsä viihtyisyydestä kiinnostuneille pääkaupunkiseudun asukkaille, jotka haluavat osoittaa välittämisensä myös teoin.
 
Pääkaupunkiseudun kaupungit yhdistävät voimansa kahdeksatta kertaa perinteisissä siivoustalkoissa. Kevätsiivoustalkoot ovat asukasyhdistyksille, kouluille, koirakerhoille, partiolaisille tai vaikkapa kaveriporukoille mainio tapa ottaa kesä vastaan. Sopivia talkookohteita ovat kaikille yhteiset alueet kuten metsiköt, ulkoilualueet, rannat, puronvarret ja teiden pientareet – siis alueet, joiden siistiminen ei kuulu minkään kiinteistön vastuulle.
 
Helsingissä talkoot jo 26. kerran
Helsingin siivoustalkoot järjestetään tänä vuonna jo 26. kerran. Viime vuonna talkoisiin osallistui noin 23 000 henkilöä. Heistä suurin osa oli koululaisia.

Talkoissa kerätään pois vain luontoon kuulumatonta roskaa, ei eloperäistä ainesta kuten lehtiä ja risuja. Kaupunki toimittaa jokaiselle talkooporukalle jätesäkkejä ja roskapihtejä sekä huolehtii jätteiden poiskuljetuksesta. Talkoolava tuodaan paikalle vain isoille talkooporukoille.

Jos talkoolaiset haluavat haravoida, asiasta voi sopia alueen talkoovastaavan kanssa. Työskennellessä tulee muistaa, että roskien seasta voi löytyä vahinkoa ja vaaraa aiheuttavia teräviä esineitä, kuten lasinsirpaleita ja käytettyjä huumeneuloja. Niitä varten on hyvä varata mukaan esim. pelti- tai muovipurkkeja, ennen kuin ne laitetaan säkkeihin.
 
Siivotaan kotikaupunki yhdessä, tule mukaan talkoisiin.