Viime yönä oli aikamoinen myrsky – kuuntelin yöradiota ja ulkoa kuuluvia myrskyn ääniä. Onneksi ei puita sentään kaatunut tässä lähistöllä. Kiitokset siitä, että yökukkujille on ohjelmaa radiossa.

Myrskytuuli riepotteli vielä aamullakin eteläisintä Suomea ja rannikkoa. Ilmatieteen laitoksen mukaan Hangossa tuuli yltyi 27 metriin sekunnissa, puuskissa jopa 31 metriin sekunnissa. Helsingin edustalla tuuli oli voimakkaimmillaan 18 metriä ja puuskissa 23 metriä sekunnissa. Myrskytuuli on kaatanut puita ja repinyt oksia puista, osa laivoista jäi satamaan.

 

Öinen myrsky innosti kaivamaan esiin Tove Janssonin Muumilaakson marraskuu- kirjan. Tätä aarretta olen lukenut jo vuosia sitten, siinä on  aina paljon oppia meille aikuisille. Tässä kirjassa joukko Muumiperheen naapureita tulee Muumitalolle, toiveenaan tavata Muumiperhe. Talo onkin tyhjä, muumiperhe on poissa, merellä. Vastahakoisina ja toisiaan inhoten nuo kuusi naapuria jäävät odottamaan. Päivien kuluessa tapahtuu ihme: he löytävät toisensa, oppivat tarvitsemaan, kuuntelemaan ja auttamaan toisiaan jne.

 

Tämä kirja sopisi oppikirjaksi vaikkapa meidän eduskunnalle, jotta hyviä päätöksiä saataisiin aikaan. Kansa on valinnut edustajat , jokaisen ääntä on kuunneltava, ei asioita  voi hoitaa  sanelupolitiikalla. Kaikki kansalaiset ovat samanarvoisia, nyt annetaan kauhalla osalle ja toiset jäävät paitsioon.

 

                       1797102.jpg

                                 Muumilaaksolaisten ajatuksista oppia päätöksentekoon.