Lehdissä kirjoitetaan ja radiossa puhutaan lasten ja nuorten palveluista. Nämä palvelut vaativat remonttia ja uudistamista. Parasta hoitoa eivät enää tarjoa erikoistyöntekijät – päivähoidon ja koulun rooli on tärkeä lasten ja perheen elämässä. Tämä tarkoittaa sitä, että päivähoidon ja koulun henkilöstöllä tulee olla ammattitaitoa huomata varhaiset avuntarpeet. Perheille täytyy neuvoa polut avunlähteille. Vanhemmat on otettava mukaan ja heidän asiantuntemustaan omista lapsistaan on kunnioitettava.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Lapset jäävät usein aikuisen surun varjoon, kun lähipiirissä on sairautta, kuolema tai itsemurha. Lapselta ei saa salata tapahtunutta, hän ymmärtää paljon enemmän kuin aikuinen uskoo. Kaikkea ei tarvitse kertoa, lapsi kysyy itse halutessaan enemmän. Aikuinen auttaa lasta ymmärtämään menetyksen näyttämällä omat tunteensa. Lasten täytyy saada käsitellä pelkoa herättävät tapahtumat omalla tavallaan. Aikuisiakin kauhistuttavat onnettomuudet ovat järkyttäneet myös lasten elämää.
Lasten mielikuvitus on vilkas, ja heidän kykynsä hahmottaa todellisuutta on rajallisempi kuin aikuisilla. Lapsi vaistoaa ja näkee aikuisen reaktiot ja ne tarttuvat. Aikuisella on apuna elämänkokemus, johon voi suhteuttaa asioita, lapsella on ainoastaan mielikuvituksensa.
Puheet onnettomuuksista tuovat pelkoa ja herättävät fantasioita. Tietokonepelien ja elokuvien kautta jo pienillä lapsilla voi olla runsaasti sotaan, onnettomuuksiin liittyviä mielikuvia. Niiden luomien mielikuvien pohjalta on helppo kuvitella, mitä lapset miettivät kuunnellessaan aikuisten puheita. Lapsille täytyy luoda turvallinen elämä ja se on meidän aikuisten tehtävä. Irma

 

                   1068855.jpg

Ps. olin Tallinnassa viikonloppuna - tässä näkymä hotellihuoneeni kattoikkunasta! Hotelli on entinen naistenvankila ja seinillä olisi ollut varmasti paljon kerrottavaa.