Matti Vanhanen otti Hämeenlinnan Kuntapäivillä kantaa tilaisuudessa luennoineen Jari Sarasvuon ajatuksiin lastenhoidosta. Sarasvuon mukaan on sääli, että monet vanhemmat tekevät pitkää työpäivää ja lapset hoidetaan kodin ulkopuolella. Hänen mukaansa olisi parempi, jos toinen vanhemmista olisi kotona lasten kanssa. Vanhasen mielestä Sarasvuon näkemys on oikea. Kotihoidon tuki, vuorotteluvapaa-järjestelmä ja kotitalousvähennys tukevat Vanhasen mukaan nimenomaan alle kolmivuotiaiden lasten hoitamista kotona.

Demarinaiset muistuttavat, että vaatimus lasten hoitamisesta kotona koskee käytännössä yleensä naisia. Vain joka kymmenes isä käyttää vanhempainvapaata, ja kotihoidontuella lapsia hoitavat lähes yksinomaan naiset. Isien vanhempainvapaan käyttöä jarruttavat ennen kaikkea asenteet: sekä naiset että miehet uskovat usein naisten olevan luonnostaan soveltuvampia lastenhoitoon. Ei kuitenkaan ole mitään syytä, miksi miehet olisivat sen huonompia lastenhoitajia kuin naiset. Toinen pinttynyt uskomus on, että perheen tulot laskevat huomattavasti, jos mies jää kotiin. Veronprosentin pienenemisen vuoksi ero ei välttämättä ole dramaattinen; perheen tulot olisivat usein samat, jäi kotiin sitten äiti tai isä. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Suomi ei pärjää ilman naisten työpanosta. Runsas perhevapaiden käyttö hidastaa naisten urakehitystä ja vähentää eläkekertymää. Jos kolmen lapsen äiti hoitaa jokaista lastaan kotona kolme ensimmäistä vuotta, se saattaa merkitä jopa yhdeksän vuoden urakatkosta. Tämä puolestaan vaikeuttaa huomattavasti naisten paluuta työelämään, erityisesti silloin, kun heillä ei ole työpaikkaa, josta he ovat jääneet hoitovapaalle. Demarinaiset vaativat työvoimapoliittisten toimien kehittämistä hoitovapaalta töihin palaavien naisten ammattitaidon päivittämisen tueksi.

 

Ongelmallista on, jos pääministeri haluaa kehittää vain lasten kotona hoitamista ja laiminlyö työn ja perheen yhteensovittamisen. Tämä asenne on paistanut läpi hallituksen toimissa, esimerkiksi päivähoitomaksujen korotussuunnitelmina. Asiantuntijat eivät ole yksimielisiä siitä, mikä on alle kolmivuotiaille sopivin hoitomuoto. Tästä huolimatta kanta, jonka mukaan alle kolmivuotiaan paikka on kotona toisen vanhemman - käytännössä yleensä äidin - kanssa, on muodostunut Suomessa lähes viralliseksi totuudeksi. Tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että pikkulapsina päiväkodissa hoidettujen lasten koulumenestys ja sosiaaliset taidot ovat jopa parempia kuin kotona hoidettujen.

Demarinaiset peräänkuuluttavat joustavaa työelämää, joka mukautuu yksilöiden ja perheiden elämäntilanteisiin. Esimerkiksi puolittainen hoitovapaa, jossa lapsi on puolet päivästä hoidossa, on kompromissi täyden koti- ja päivähoidon välillä. Järjestely mahdollistaa sen, että kotivanhempi voi työskennellä puolipäiväisesti, jolloin ehkä myös miesten kynnys kotivanhemmuuteen alenee. Työntekijällä on oltava tarvittaessa mahdollisuus tehdä lyhennettyä työpäivää tai työviikkoa.

Ennen kaikkea perheillä tulee olla aito valinnanvapaus lastenhoidon ratkaisuissa. Perheet ovat itse parhaita asiantuntijoita omassa elämässään ja kaipaavat tukea eivätkä moralistista holhousta.

Erittäin hyvä julkilausuma! Kiitos. Irma, päivähoidon ammattilainen.