Lastenpsykiatrisen erikoissairaanhoidon palvelut keskitetään 1.1.2008 alusta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) tehtäväksi ja perheneuvolatoiminnan perustehtäväksi palautuu sosiaalihuoltolain mukaisesti kasvatus- ja perheneuvonta. Perheneuvola palvelee helsinkiläisiä lapsia ja nuoria ja heidän vanhempiaan. Se on matalan kynnyksen paikka, jonne voi ottaa yhteyttä ilman lähetettä. Palvelut ovat maksuttomia ja luottamuksellisia. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Sosiaaliviraston tavoitteena on painottaa varhaista tukea ja ennaltaehkäiseviä työtapoja. Myös uusi lastensuojelulaki painottaa ennaltaehkäisyn ja varhaisen tuen merkitystä. Sosiaalilautakunta on katsonut, että perheneuvoloiden määrää tulee lisätä alueellista tarvetta vastaavaksi. Jokaiselle kolmelle alueelle (etelä-länsi, pohjoinen ja itä) tulee kaksi toimipistettä.

 

Lapsiperheiden tukeminen ja nuorten auttaminen ovat perheneuvolan uusia painopisteitä. Keskeistä on myös tiivis yhteistyö ja tuki terveyskeskuksien lastenneuvoloille, päivähoidolle ja kouluille. Eri auttajatahojen tulisi osata tunnistaa riskiolosuhteissa kasvavat lapset ja osata tarjota tukea ja ohjausta avun piiriin riittävän varhaisessa vaiheessa. Perheneuvolan ikärajaa nostetaan koskemaan alle 18-vuotiaita. Nuorten syrjäytymisen ehkäisystä tulee näin eräs perheneuvolatoiminnan työalue.

 

Nämä ovat hyviä tavoitteita ovat - toivon onnea ja menestystä! Irma