Uutisissa kerrottiin, että suomalaisissa kouluissa väkivalta on vähentynyt, mutta se on raaistunut! Kouluväkivaltaa kutsutaan koulukiusaamiseksi, jolla tarkoitetaan sekä henkistä että fyysistä väkivaltaa. Yleisin koulukiusaamisen muoto suomalaisissa kouluissa on häiritseminen. Nykyään on mahdollisuus kiusata myös netin kautta. Kiusaaminen on erilaista tytöillä ja pojilla; tytöt kiusaavat pääasiassa puhumalla ilkeyksiä selän takana ja sulkemalla kiusatut porukan ulkopuolelle. Kiusaaminen on usein niin näkymätöntä, että opettajan on mahdotonta huomata se.

Poikien joukossa kiusaaminen on aggressiivisempaa ja se on usein fyysisempää ja väkivaltaista. Kiusaamiseen riittää pienikin syy, ei tarvitse olla kuin vähän erilainen. Lihavuus, laihuus, sairaus, ihonväri, köyhyys, ahkeruus, lahjakkuus mm riittävät kiusaamisen syyksi. Kiusaajan puolelle on helppo mennä, rohkea on hän joka puolustaa kiusattua. Kouluissa täytyy puhua kiusaamisesta ja auttaa kiusattuja lapsia. On surullista jos lapsi joutuu kärsimään perheen köyhyyden takia! Merkkivaatteisiin ja kalliisiin harrastuksiin ei kaikilla ole varaa.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Onko tutkittu, mitä vaikutuksia koulussa menestymiseen on sillä, että lapset voivat opiskella rauhassa, ilman pelkoa kiusaamisesta? Hyvällä työilmapiirillä on suuri merkitys myös lapsen arkeen ja terveyteen.

 

         999946.jpg

 

Tämän kuvan olen ottanut Suomenlinnan telakalta. Rohkeutta teille pienet koululaiset - maailma on avoinna pienille kulkijoille. Irma