NYTKIS RY:N KANNANOTTO 23.4.2010
Julkaisuvapaa heti

PIENISTÄ PALKOISTA PIENET ELÄKKEET - SILPUTUISTA TÖISTÄ SITÄKIN VÄHEMMÄN

Vaikka miten päin yrittäisi asian kääntää, niin lopputulos on tämä: naiset ovat köyhempiä kuin miehet. Työelämän epätasa-arvo - kuten pienemmät palkat ja epätyypilliset työsuhteet - näkyvät myös eläkkeissä: naisen eläke-euro on keskimäärin 78 senttiä. Naisjärjestöt vaativat, että eläkekeskusteluun on nostettava myös naisnäkökulma.

Pienet eläkkeet eivät ole ainoa ongelma. Monella naisvaltaisella ja pienipalkkaisella alalla jäädään eläkkeelle alle 60-vuotiaana. Julkisen sektorin on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota työhyvinvointiin. Perusteettomat pätkätyöt on saatava loppumaan ja ihmisiä palkattava tarpeeksi. Sosiaali- ja terveyssektorin työvoimatarve kasvaa lähivuosina huimaa vauhtia. Jos naisten työhyvinvointiin ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota, on Suomen valtion turha haaveilla yleisestä eläkeiän noususta.
Työelämän segregaatio on yksi taustasyy naisten pienille eläkkeille. Suomella on nyt käsissään oivat keinot segregaation ja monen muun työelämää koskevan ongelman lääkitsemiseen: vanhempainvapaajärjestelmän uusiminen ja vanhempainvapaista johtuvien kustannusten jakaminen tasan. Suomalainen vanhempainvapaajärjestelmä pitää uusia 6+6+6-mallin mukaisesti. Uusi järjestelmä koostuisi kolmesta kuuden kuukauden jaksosta, joista yksi olisi äidille, yksi isälle ja yksi jaettavissa vanhempien sopimalla tavalla.

Lisätietoja: Tanja Auvinen, 050-4696242
NYTKIS ry:n puheenjohtajajärjestö vuonna 2010 on Vasemmistonaiset. NYTKIS ry:n puheenjohtaja on Minna Sirnö ja varapuheenjohtaja Lena Paju.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Tässä kokouksessa olin mukana ja toivon keskustelua pienistä eläkkeistä!