Tämmöinen uutinen tänään!
"Keskiverto EU-kansalainen tuotti vuonna 2008 noin 524 kiloa yhdyskuntajätettä, kertoo Euroopan ympäristökeskuksen raportti. Jäsenmaiden välisissä jätemäärissä on suuria eroja: tsekit tuottavat vuosittain 306 kiloa jätettä henkeä kohden, kun Tanskassa vastaava luku on 802 kiloa. Suomessa pysyteltiin karvan verran keskiarvon alapuolella 522 kilossa, eli samoissa lukemissa kuin vuoden 2007 EU:n keskiarvo. Suomen vuoden 2008 luvussa oli nousua edellisestä vuodesta neljä kiloa.

Eurostatin tilastot kertovat, että keskimäärin 40 %yhdyskuntajätteestä päätyy kierrätykseen tai kompostointiin. Vuonna 2008 kierrätysinto oli kasvanut edellisestä vuodesta yhden %, kaatopaikkajätteen määrä vähentynyt kaksi %. Tässäkin suhteessa jäsenmaiden välillä oli suuria eroja: Viro vähensi kierrättämistä 10 % , kun Itävalta lisäsi omaa lukuaan 10 % ja Luxemburg 17 %. Suomessa kierrätettävän jätteen osuus oli vuonna 2007 26 %ja vuonna 2008 25 %. Eniten kaatopaikalle päätyy jätettä Bulgariassa (100 %) ja Romaniassa (99 %). "

Miten ihmiset saisi laittamaan roskat roskikseen ja kierrättämään jätteitä? Yksi keino olisi se, että olisi hyvät roskikset, joista linnut eivät levittelisi roskia. Kierrätyspisteitä täytyisi olla enemmän jne. Tästä keskusteltiin viimeksi ympäristölautakunnassa ja sain tästä aiheesta lisäyksen tekstiin. 

Ylitäysi roskis, liian harvoin tyhjennetään tai liian pieni roskis. Tästä riittää linnuillekkin ruokaa...