Olipa uutinen eilen, kun tarkemmin ajattelen niin eihän tuota tarvitse ihmetellä, meillä on uusi hallitus joka haluaa kaventaa subjektiivista päivähoito-oikeutta. Ensi vuonna käyttöön tullaan ottamaan vähimmäismaksuluokka ja hallitus kaventaa vähävaraisten oikeutta päivähoitoon. Samalla myös pienituloisten päivähoitomaksut nousevat. Kun lapsilisiin tulee korotus, niin vähävaraisten lapsilisät uppoavat päivähoitomaksuihin, eivätkä edes riitä siihen.

Kotona olevat äidit halutaan saadaa kotiin hoitamaan lapsiaan. Miten onnistuu päivähoitopaikan saaminen kun työpaikka löytyy yllättäen? Miten käy pätkätyöläisten, opiskelijoiden ja yksinhuoltajien lasten kanssa. Lastensuojelulliset syyt -mitä se käytännössä tarkoittaa ja merkitsee? Kuka todistuksia ja suosituksia kirjoittelee? Eikö tämä tuo eriarvoisuutta lasten ja perheiden elämään. Maahanmuuttajaperheiden lapset jäävät ulkopuolelle. Kotona olevat äidit hoitavat lapsensa - miten lapset ehtivät oppia suomenkielen ennen koulunalkua? Miten lapset ja perheet kotoutuvat uuteen kotimaahansa? Mitä maksaa näiden menetettyjen oppivuosien missaaminen tulevaisuudessa? Onko sitä hintaa laskettu?

Onko kukaan tullut ajatelleeksi, mitä vaikutuksia tällä on lasten elämään. Se tuo pätkäihmissuhteita - kaverisuhteet katkeavat, hoitava henkilöstö vaihtuu - mitä vaikutuksia sillä on lasten turvallisuuteen? Myös muita sosiaalihuollonmaksuja tullaan tarkistamaan - maksajia ovat ne noin 25 000 perhettä, jotka elävät köyhyysrajojen alla.

Onko tarkoitus kyykyttää köyhiä kuten Hesarista aamulla luin. Kyllä on lyhytnäköistä toimintaa! Meillä on puute työntekijöistä - näinkö se paranee kun äidit sidotaan hellanääreen? Tässä on hyvä tutkimusaihe - mitä vaikutuksia muutoksella on vähävaraisten perheiden ja lasten elämään? Kyselee päivähoidon ammattilainen Irma Marttila